latinica  ћирилица
03/02/2020 |  13:44 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Радончић: Мигрантску кризу третирати као безбједносни проблем

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић замолио је министра унутрашњих послова Хрватске Давора Божиновића да се велика мигрантска кризе више не третира само као хуманитарно, већ и безбједносно питање.
Мигранти - Фото: klix.ba
МигрантиФото: klix.ba

- Наша молба је, и ту се ослањамо на изванредну сарадњу са Хрватском и њено схватање проблема, да почнемо са озбиљним лобирањем и схватањем мигрантске кризе превасходно као безбједносне, а не као хуманитарне - рекао је Радончић новинарима у Загребу након састанка са Божиновићем.

Он је истакао да је БиХ једна од најсиромашнијих земаља Европе, као и да не може гарантовати чланицама ЕУ исти ниво безбједности јер су њене безбједносне и обавјештајне службе на граници капацитета.

Радончић је навео да 93 одсто помоћи које је БиХ добила из земаља ЕУ за рјешавање питања мигрантске кризе иде на хуманитарни аспект, а само седам одсто на безбједносни.

- Уколико желимо да имамо сигурну ЕУ, очекујем да и они боље сагледавају све димензије кризе - додао је Радончић.

Он је навео да је идентификовање миграната веома тешко, будући да је "неко преспавао три године мигрантске кризе".

Божиновић је истакао да ће се након данашњег састанка заложити да средства буду усмјерена према ономе што су конкретне потребе безбједносних служби на јачању њихових капацитета.

Он је нагласио да су подаци у вези са мигрантском кризом које је данас чуо занимљиви за Хрватску и због чињеница да та земља предсједава Савјету ЕУ.

- Ми смо као чланица ЕУ већ итекако активни у подизању питања мигрантске руте која иде од Грчке преко БиХ, Србије, Хрватске, па онда осталим чаницама ЕУ. Као предсједавајући смо једну од тачака дневног рада посветили аспекту раста организиованог криминала у вези са кријумчарењем миграната на овој нашој рути - навео је Божиновић те нагласио да је хрватска полиција ухапсила око 1.000 кријумчара прошле године.

Божиновић је нагласио да је у разговору са Радончићем договорио одређене механизме сарадње чија ће примјена услиједити врло брзо.

Он је истакао да ће већ данас њихови сарадници договорити додатне активности, док ће у наредним седмицама сарађивати на посебним састанцима по одређеним сегментима полицијског посла.

- Данас сви безбједносни изазови више-мање транснационални. Наша сарадња је неопходна - поручио је Божиновић.