latinica  ћирилица
03/02/2020 |  15:39 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Mогућ извоз на руско тржиште

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за ветеринарство Драган Кнежевић разговарао је данас са руководством компаније "Млијекопродукт" у Козарској Дубици о потенцијалном извозу млијека и млијечних производа у Руску Федерацију.
Руководство "Млијекопродукта" - Фото: СРНА
Руководство "Млијекопродукта"Фото: СРНА

Кнежевић је рекао да су још 2016. године представници инспекције Руске Федерације посјетили "Млијекопродукт" и нека друга предузећа, институције и установе Републике Српске, али да није дошло до позитивног одговора по питању извоза робе и производа.

Он је новинарима након састанка рекао да је Влада Републике Српске обновила контакте са представницима Руске Федерације и покренула процедуре да би се провјерило стање у тим предузећима, како би производи коначно могли да се извозе у Русију.

Према његовим ријечима, услови Руске Федерације изузетно су захтјевни, чак у многим сегментима строжи него у ЕУ.

Он је оцијенио да су домаћа предузећа на доста добром нивоу пословања и прихватања тих принципа и процеса. "Не сматрамо да ту има много кључних проблема", додао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да је умјерени оптимиста по питању могућности извоза производа у Русију, бар за нека предузећа.

- Наредни корак је да менаџмент овог предузећа донесе коначну одлуку да они желе ширити тржиште у том смислу. То је интерес свих нас, а задатак и опредјељење и министарства и Владе је да стварамо резервна тржишта и отварамо могућности за потенцијалне извозе у случају поремећаја на тржишту, који су се поготово са млијеком и млијечним производима већ дешавали - каже Кнежевић.

Представник "Млијекопродукта" Владо Сандић рекао је новинарима да је данашњим састанком поново актуелизована тема извоза млијека и млијечних производа на тржиште Руске Федерације.

- Свакако да је интерес "Млијекопродуктa" да обезбиједи могућност извоза на још једно значајно тржиште. Тржиште Руске Федерације је једно од највећих - додао је Сандић.

Он је прецизирао да "Млијекопродукт" из Козарске Дубице извози своје производе на тржиште ЕУ, а у региону - у Црну Гору, Србију и Сјеверну Македонију, те да им је циљ отварање тржишта Руске Федерације.

Сандић је навео да је у прошлој години извоз чинио 35 одсто укупне продаје компаније "Млијекопродукт".