latinica  ћирилица
03/02/2020 |  15:45 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Суд БиХ изашао из сфере права

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је данас Срни да је Суд БиХ изашао из сфере права увођењем мјере забране предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Савчић је предсједник Борачке организације Републике Српске што нема везе са кривичним дјелом за које га терети Тужилаштво БиХ, нити, обављајући ову функцију, може утицати на коначан исход пресуде - рекао је Којић Срни.

То значи, каже он, да се наставља са примјеном двоструких аршина када је ријеч о оптуженим Србима у односу на оптужена лица бошњачке националности којима Суд БиХ не изриче мјере забране, иако би у неким случајевима то било потребно.

- Ово је лоша порука и очигледно је ријеч о монтираној оптужници против Савчића. Оваквом оптужницом желе показати силу у односу на невладине организације у Српској. То није добро, јер се судови и тужилаштва морају бавити чињеницама, а не претпоставкама као у овом случају - рекао је Којић.

Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Суд БиХ забранио је генералу Миломиру Савчићу, предсједнику БОРС-а, напуштање БиХ и наложио одузимање путних исправа.