latinica  ћирилица
03/02/2020 |  16:31 | Аутор: СРНА

Рогић: Непотребне мјере забране Суда БиХ према генералу Савчићу

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић сматра непотребним мјере забране које је Суд БиХ изрекао према генералу Миломиру Савчићу, јер је ријеч о часном официру Војске Републике Српске и човјеку којем је највише стало да пред тим судом одбрани своју и част организације коју представља.
Горан Рогић - Фото: Screenshot/YouTube
Горан РогићФото: Screenshot/YouTube

- БОРС ће генералу Савчићу пружити сву логистичку подршку како би се утврдила истина у овом поступку - рекао је Рогић Срни.

Према његовим ријечима, БОРС је огорчен ставом Суда БиХ да се генералу Савчићу забрани обављање функције предсједника БОРС-а.

- Мислимо да је то чисто политичко питање да се криминализује комплетан БОРС, као највећа невладина организација у Републици Српској јер је очито да некоме смета - истакао је Рогић.

Рогић је оцијенио да Суд БиХ има различит приступ према Србима у односу на друге људе, наводећи за примјер случај када је Суд БиХ својевремено водио поступак за организовани криминал у који је био укључен тадашњи предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић.

- Тадићу није било забрањено да и даље буде предсједник Уставног суда БиХ, а касније и судија тог истог суда и да ради тај посао. С обзиром да Уставни суд БиХ одлучује о предметима Суда БиХ јасно је да очигледно постоји сукоб интереса. Макар је то требало да буде разлог да му се забрани обављање те функције до завршетка поступка - појаснио је Рогић.

Рогић пита, какве везе има БОРС као невладина организација да се генералу Савчићу забрањује рад у организацији.

- Мислимо да је то смишљено и тенденциозно уперено против БОРС-а. Овдје се више не ради о генералу Савчићу, већ о свим часним официрима и борцима ВРС. БОРС ће у наредном периоду у договору са својим предсједником заузети одређени став о свему овоме - закључио је Рогић.

Суд БиХ забранио је генералу Миломиру Савчићу, предсједнику Борачке организације Републике Српске, напуштање БиХ и наложио одузимање путних исправа.

Тужилаштво БиХ је 29. јануара предложило Суду БиХ да генералу Савчићу, оптуженом за помагања у ратном злочину 1995. године у Сребреници, забрани обављање дужности предсједника БОРС-а и контакте са медијима у БиХ.