latinica  ћирилица
03/02/2020 |  17:47 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Шаровић нека сазове сједницу ако има довољно потписа

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да предсједник СДС-а Мирко Шаровић, уколико има довољно гласова и потписа, сазове сједницу Народне скупштине Републике Српске у вези са Програмом реформи и Акционим планом за чланство у НАТО.

- Ко му брани, ако има довољан број гласова и руку, нека одмах закаже сједницу. Драго ми је што показује толики интерес за Народну скупштину јер је управо Шаровић прије извјесног времена у Народној скупштини рекао да му она ништа не значи, а сад је напрасно почео да је воли - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Шаровић вјероватно то тражи да би подвалио грађанима Републике Српске и на превару поново добио неки мандат у Сарајеву.

Додик је навео да је данас у Сарајеву имао неколико разговора са делегацијом УСАИД-а и амбасадором САД у БиХ /Ериком Нелсоном/, додајући да је и са њима било разговора о тој теми.

- Још 2010. године у Талину Савјет НАТО дао је БиХ могућност условног МАП-а, гдје се тражило да се перспективна војна имовина да у власништво Министарства одбране БиХ. Те преговоре водимо од 2013. и нисмо дали и због тога је тај процес стајао - указао је Додик.

Додик је рекао да он није у могућности да обезбиједи од осталих чланова Предсједништва да се БиХ повуче из МАП-а.

- Оно што је битно јесте да МАП нема оно што је основа за његово активирање, а то је акциони национални годишњи план, јер план реформи није то - поновио је Додик, истичући да ће јавности на увид дати и стенограме који доказују његову тврдњу.

Додик је поновио да су званичници НАТО-а рекли да Програм реформи не може да послужи за интеграцију, него са партнерство и сарадњу.