latinica  ћирилица
03/02/2020 |  19:48 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

"Изетбеговић био упознат са детаљима операције `Сана 95`"

Ратно Предсједништво Републике БиХ, са Алијом Изетбеговићем на челу, било је свакодневно упознато о детаљима операције "Сана 95" Петог корпуса тзв. Армије БиХ, током које су заузете четири западно-крајишке општине, српско становништво протјерано и побијено, а православне цркве паљене и уништаване, потврдили су свједоци Тужилаштва, официри Армије БиХ Енвер Хаџихасановић и Александар Мреница. Атиф Дудаковић и 15 официра и војника оптужени су за ратни злочин над српским цивилима и заробљеним војницима. Дио оптужнице односи се и на ратне злочине над муслиманима, лојалним Фикрету Абдићу.

Тужилаштво БиХ предочило је током суђења "ванредни борбени извјештај 5. корпуса", датиран на 15. септембар 1995. након што је већ почела војна операција "Сана 95". У извјештају, достављеном лично Алији Изетбеговићу и команданту тзв. Армије БиХ Расиму Делићу наводе се велики губици цивила и четника, како су називали припаднике ВРС, на заузетим територијама и да има много заплијењене ратне технике.

Делићев замјеник, генерал Енвфер Хаџисановић, потврдио је да му се Атиф Дудаковић обратио за помоћ у људству јер су његови војници уморни и почели да "губе дах".

- Већ је операција кренула, генерал Дудаковић и ја смо се чули телефоном. Ангажовали смо “Црне лабудове”, батаљон Војне полиције, и дио Гардијске јединице. Хелчикоптери су почели слетати и почело је пребацивање - свједочио је Хаџихасановић.

Његово свједочење занимљиво и због освјетљавања улоге међународне заједнице, да у тренуцима пада крајишких општина Републику Српску сведу на 49 одсто територије БиХ како је касније потврђено у Дејтону. Официри УНПРОФОР-а су му, каже, у тренуцимна слања додатних снага Дудаковићу тражили да се војска заустави пред Приједором и Бањалуком.

Официр 5. корпуса Александар Мреница, по сопственом признању Босанац из Београда, рекао је да је на основу наредби Атифа Дудаковића сачинио опретивни план операције “Сана 95”. Никакве ликвидације становништва и војника нису биле предвиђене, али сабирни центри за заробљене војнике јесу. Рекао је да није било спаљених и срушених цркава, али слике говоре другачије.

- Операција "Сана 95" је трајала до тренутка када је Алија Изетбеговић наредио обустављање дејстава.То се десило непосредно пред Дејтон - рекао је Мреница.

Одбрана оптужених, која се снажно противила свједочењу Енвера Хаџихасановића, данас га није испитивала. Унакрсно испитивање тог свједока биће 24. фебруара.