latinica  ћирилица
04/02/2020 |  11:14 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

Програм реформи дефинише само прихватљив облик сарадње с НАТО

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Програм реформи БиХ документ којим се дефинише пут БиХ у стабилну сарадњу са НАТО-ом, а да за пут у НАТО мора постојати подршка грађана и одлука институција.

Понавља да потписани Програм реформи дефинише само прихватљив облик сарадње.

Истовремено, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најављује да ће објавити стенограме из којих је, каже, јасно да Програм реформи није Годишњи национални план за чланство у НАТО-у.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић каже да је Програмом реформи БиХ прецизирана сарадња са НАТО-ом и да нема говора о неминовном чланству у НАТО-у.

Чланства у овом војном савезу, наглашава, не може бити без одлуке институција и изјашњавања грађана: "Овај документ дефинитивно подразумијева да имамо сарадњу са НАТО-ом и сматрам да треба да имамо ту сарадњу, док пут у НАТО подразумијева да мора постојати подршка за такав процес."

Предсједница Српске каже да је имала увид у документ Програм реформи и да се увјерила да не садржи ниједан, за Српску проблематичан елемент, претходно предвиђен Годишњим националним планом на чланство у НАТО-у: "Гледали смо другачије примјере у региону и можда је то разлог што се испроблематизовало то све. Постоји примјер гдје је била врло јасно изражена воља грађана да неће у НАТО, па су уведени у НАТО одређеним методама, а био је и примјер да се знало да ће постојати отпор, па су изостављене процедуре којима се народ изјашњава, па су се нашли у НАТО-у."

И српски члан Предсједништав БиХ Милорад Додик понавља свој став да Програм реформи није МАП.

Каже да забуну уноси чињеница да је НАТО 2010. у Талину Босни и Херцеговини дао услов за приступање МАП-у.

Требало је да БиХ неперспективну војну имовину упише на Министарство одбране. Република Српска то већ осму годину блокира и самим тим, онемогућава активацију МАП-а, изричит је Додик: "МАП нема оно што је основ за његово активирање, а то је Акциони национални годишњи план. План реформи није то. Неки покушавају да подвале и кажу да јесте, али није. Даћу вам и стенограме када смо то питање рашчишћавали да видите да то није то."

На тврдње ПДП-а да је БиХ у МАП-у реаговао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Он је за Срну изјавио да је почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић посљедња особа која треба да говори о МАП-у јер је послије усвајања Резолуције о војној неутралности Републике Српске пред генералним секретаром НАТО-а рекао да је о МАП-у постигнут консензус свих у БиХ.

Тако је Иванић, према ријечима Ковачевића, омаловажио одлуку Народне скупштине Републике Српске која је заузела став да не може бити ниједног новог корака БиХ ка НАТО-у.