latinica  ћирилица
04/02/2020 |  19:47 ⇒ 20:19 | Аутор: Агенције

Бихаћ: Ухапшени Украјинци - са банкомата украли више од два милиона КМ

Украјинци Александар Иванович Зајцев (57) и Дмитро Јуриович Бојко (37) за неколико дана су, како се сумња, украли више од два милиона марака из банкомата Сбербанке у БиХ.
Грачаница- опљачкан банкомат Сбербанке (фото:H. Čalić ) -
Грачаница- опљачкан банкомат Сбербанке (фото:H. Čalić )

Они су, како наводе федерални медији, пљачкали банкомате на ширем подручју ФБиХ, а користили су брзе компјутере и специјалне декодере који су пронађени код њих када су ухапшени у Бихаћу. Полиција их је затекла када су испразнили један банкомат, из којег су украли 100.000 КМ, потврђено је из Тужилаштва УСК.

Према информацијама из више бх. безбједносних агенција, Украјинци су у БиХ ушли крајем јануара, а претпоставља се да су користили пасоше Србије и Русије.

У сарајевском кантоналном тужилаштву сумњају да су вршили пљачке и у Сарајеву, што је предмет истраге инспектора за технолошки криминал ФУП-а.

Спекулише са да су из банкомата на подручју Сарајево подигли око 700. 000 КМ.

Истовремено полиција у Тузли трага за организованом криминалном групом која је током викенда опљачкала три банкомата на подручју Тузле, Лукавца и Грачанице.

Како се незванично сазнаје, са банкомата у Тузли украдено је више од 150.000 КМ, а заједно са новцем подигнутим у Лукавцу и Грачаници сума прелази 300.000 КМ.

Осумњиченима се ставља на терет да су починили кривично дјело тешке крађе у вези с кривичним дјелом рачунарске преваре.

Федерални инспектори који раде на расвјетљавању пљачки банкомата су у контакту са црногорском полицијом која има одређене информације о Зајцеву и Јуриовичу, јер су они у тој држави на сличан начин украли више милиона евра.