latinica  ћирилица
05/02/2020 |  13:08 ⇒ 14:02 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Русија помаже у одржавању стабилности на Балкану

Русија чини много како би ситуација на Балкану била стабилна, Москва се залаже за узајамно прихватљиво рјешење између Београда и Приштине, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

- Русија много чини како би ситуација на Балкану остала стабилна и безбједна. Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну одрживо и узајамно прихватљиво рјешење косовског проблема на основу Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација - рекао је Путин амбасадорима на церемонији уручивања акредитива у Кремљу.

- Русију и Србију везује стратешко партнерство засновано на традицијама пријатељства, културне, духовне и историјске блискости наших братских народа. У децембру прошле године у Сочију су одржани значајни преговори са предсједником Александром Вучићем. Закључен је велики број значајних споразума у вези са развојем руско-српске сарадње у читавом низу питања као што су економија, трговина, енергетика, култура и координација поводом регионалних питања - додао је Путин.

Путин је, између осталог, истакао да је човјечанство данас поново у опасности.

- Расте пријетња тероризма, шире се регионални сукоби и руши систем контроле наоружања - нагласио је Путин.

Он је додао да је и глобална економија у нестабилном стању.

- Ми смо искрено заинтересовани за успјешан рад амбасада које водите у овим кључним областима. Притом, увијек можете да рачунате на помоћ руских органа, пословних и јавних кругова - истакао је Путин.

На церемонији уручења акредитива, Путин је амбасадорима рекао да се нада да ће у њиховом видокругу бити питања проширења политичког дијалога, трговинско-економских веза, културних размјена и међуљудских контаката.

У Кремљу је одржана церемонија уручивања акредитива нових амбасадора страних држава. Међу 23 нова амбасадора у Русији, церемонији је присуствовао и амбасадор Србије Мирослав Лазански.