latinica  ћирилица
05/02/2020 |  13:13 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Српска докторка прије 30 година изоловала вирус корону

Српска љекарка вирусолог Бранислава Кесеровић, која је прије 30 година изоловала вирус корону и на њему докторирала, сматра да лијек треба тражити у серуму од оних људи који су преболовали ту болест или кроз употребу хуманог леукоцитарног алфа интерферона.

Кесеровићева, која је деведесетих година прошлог вијека изоловала специјалну врсту вируса короне, рекла је за РТС да је то тада било велико изненађење јер је вирус изолован из материјала који нема никакве везе са респираторним трактом, односно из бубрега, тумора и лимфних жлијезда обољелих од ендемске болести.

Она је навела и да је ово први пут у Кини да вирус корона код људи изазива тако тешке респираторне инфекције.

Кесеровићева је рекла да се деведесетих година није могло ни претпоставити да ће вирус корона бити тако опасан, зато што из хуманих сојева изазива благе респираторне инфекције, али да животињски сојеви изазивају инфекције код животиња, оваца и свиња, тешке упале плућа, усљед чега долази до угинућа читавог стада.

Према њеним ријечима, први пут су га видјели електронским микроскопом пуковник доктор Спасић са Војно-медицинске академија у Београду и професор Коста Апостолов из Лондона.

- Тада је почела наша сарадња са жељом да покушамо да изолујемо тај вирус из тог материјала и тако покушамо да докажемо да ли је узрочник ендемске болести бубрега у неким крајевима наше земље, гдје бубрези пропадају. Бубрег се осуши, као један орах, те болесници могу да преживљавају одређени период само на дијализи - рекла је Кесеровићева.

Поводом информација да су Италијани изоловали вирус корону, Кесеровићева мисли да ће те вакцине врло брзо заживјети.

- Али, вакцина је нешто што је превентивно, да се не дозволе нова обољења. Код људи који су већ обољели треба дјеловати да им се помогне у излијечењу - истакла је Кесеровићева.

Кесеровићева је нагласила да је лијек, на првом мјесту, серум оних људи који су у овој епидемији пребољели ту болест јер су они створили антитијела против вируса короне.

- Ти који су излијечени имају велики имунитет и њихова антитијела могу да послуже излијечењу оних који су у веома тешком стању - напоменула је Кесеровићева.

Она је указала да је друга могућност изљечења употреба хуманог леукоцитарног алфа интерферона, јер је интерферон лијек за вирусе.

- Он се одавно не производи у Србији, јер је Свјетска здравствена организација истакла да нема услова да се производња настави. Кина је велика земља и сигурно производи хумани алфа леукоцитарни интерферон. Преживјели су сигурно добили тај интерферон - рекла је Кесеровићева.

Вирус корона је назив за групу вируса који узрокују болести код сисара и птица, а код људи изазивају, обично благе, респираторне инфекције попут прехладе.

Рјеђи облици као што су САРС, МЕРС и нови корона вирус, који је узроковао актуелну епидемију корона вируса у кинеском Вухану, могу имати смртоносне посљедице.

За сада не постоје вакцине или антивирусни лијекови који су одобрени ради спречавања или лијечења вируса короне.

Према посљедњим информацијама, више до 490 особа је преминуло од вируса короне који још није добио званично име, а око 24.500 људи је обољело широм свијета, највише у Кини.

У Вухану, одакле је крајем децембра кренуло ширење заразе, отворена је болница чија је изградња почела крајем јануара.

Званичници су признали да је било пропуста у реаговању, али је број излијечених премашио број умрлих.

Више од 630 људи отпуштено је из болница широм Кине, наводи РТС.