latinica  ћирилица
05/02/2020 |  14:53 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњаци желе да одрже лажну тезу о Маркалама

Бошњаци желе да одрже лажну тезу према којој су Срби одговорни за догађаје на сарајевској пијаци Маркале из фебруара 1994. и августа 1995. године, изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Та њихова намјера је на крају успјела ако имамо у виду да су један од повода за НАТО интервенције против Републике Српске и Војске Српске били догађаји на Маркалама из августа 1995. године. Тада се НАТО отворено ставио на једну од зараћених страна - бошњачку. Тако је значајно угрозио територију Републике Српске и тада успостављене односе у БиХ - нагласио је Којић.

Он је додао да је недвосмислено доказано да гараната није дошла са српских положаја, наводећи да се лажно покушава одржати теза да су то урадили Срби.

- Ако упоредимо догађаје на Маркалама и Тузланској капији недвосмислено је доказано да то није могла урадити граната која је испаљена са српских положаја. Недвосмислено је доказано да је потпис на Маркалама и Тузланској капији потпуно исти. Очигледно је да је Бошњацима успјела намјера да убијањем свог народа произведу интервенцију међународне заједнице - каже Којић.

Он је подсјетио да су официри међународних снага у БиХ у судским процесима потврдили да граната није могла доћи на Маркале са српских положаја.

- Бошњаци су избјегавали да буде формирана мјешовита комисија која би утврдила шта се дешавало на Маркалама. Упркос томе што су припадници УН рекли да се не може са сигурношћу утврдити да је гарната дошла са српских положаја, Бошњаци нису жељели да буде утврђена права истина. Јасно је због чега то нису урадили - рекао је Којић.

Он је напоменуо да би циљ Бошњака требало да буде права истина о догађајима на Маркалама и Тузланској капији како би одговарали они који су то заиста учинили.

- Нажалост, покушава се наметнути терет одговорности Србима иако то није урадила Војска Републике Српске - рекао је Којић.

На данашњи дан прије 26 година догодио се масакр на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.