latinica  ћирилица
05/02/2020 |  15:11 | Аутор: СРНА

Полиција од сутра неће обезбјеђивати литије

Полиција од сутра неће обезбјеђивати молитвене литије које организује Српска православна црква у Црној Гори, због изгласавања Закона о слободи вјероисповијести и упозорава да ће сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама сносити организатори, саопштено је из црногорске Управе полиције.
Литија у Црној Гори - Фото: СРНА
Литија у Црној ГориФото: СРНА

Из Управе су навели да, у већини случајева, ова јавна окупљања нису ни пријављена сходно Закону о јавним окупљањима и јавним приредбама, те је полиција показала висок праг толеранције и скупове третирала као спонтана јавна окупљања.

Црногорска полиција наводи да је примијетно да велики број грађана своје демократско право исказује на миран начин, али да литијама присуствују и, како кажу, безбједносно интересантна лица, лица од раније позната полицији по изазивању инцидената, као и појединци и групе грађана под дејством алкохола.

- Током литија је регистровано и паљење бакљи, ватромета и других пиротехничких средстава. Према сазнањима полиције, има појединаца који са собом носе хладно и ватрено оружје, што може довести до нежељених инцидента, прекршаја и најтежих кривичних дјела - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да остваривање нечијег права не треба да угрожава права других грађана који у њима не учествују, али да усљед литија долази до прекида саобраћаја на одређеним релацијама што омета функционисање градских и медицинских служби, као и самих грађана.