latinica  ћирилица
05/02/2020 |  17:11 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у САД са специјалним представником Стејт Департмента за Холокауст

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић борави у службеној посјети Сједињеним Америчким Државама, у оквиру које је данас у Вашингтону разговарала са специјалним представником Стејт Департмента за Холокауст, Шери Данијелс.
Састанак предсједнице Српске и специјалног представника америчког Стејт департмента за холокауст - Фото: РТРС
Састанак предсједнице Српске и специјалног представника америчког Стејт департмента за холокаустФото: РТРС

На састанку је констатовано да је очување сјећања на холокауст и све жртве нацистичких и фашистичких идеологија из Другог свјетског рата претпоставка мира и једина гаранција да се такво зло нигдје и никада више не понови.

Током састанка је истакнуто да је неопходно супротставити се свим облицима историјског ревизионизма, релативизацији злочина, као и покушајима реафирмације мрачних идеологија из прошлости које су одговорне за смрт десетина милиона људи.

Овом приликом, предсједница Републике Српске је истакла да су српски и јеврејски народ заједнички страдали током Другог свјетског рата на простору тзв. Независне Државе Хрватске, нагласивши да је само у логору Јасеновац на монструозан начин убијено неколико стотина хиљада људи.

Предсједница Цвијановић је упознала саговорницу о плановима за изградњу новог меморијалног комплекса у Доњој Градини који ће заједнички реализовати Србија и Република Српска, додавши да ће он бити посвећен како српским, тако и јеврејским, ромским, као и свим другим жртвама које су страдале у јасеновачким логорима смрти.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Сједињеним Америчким Државама Бојан Вујић.