latinica  ћирилица
08/02/2020 |  12:54 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Депортовани држављани БиХ учествовали у директним борбама око Алепа (ФОТО)

Већина депортованих држављана БиХ, који су се борили на страни терористичке организације "Исламска држава", учествовали су у директним борбама у Сирији, посебно око Алепа, наведено је у документацији безбједносних агенција у БиХ.

Џихадисти из БиХ били су веома радикални и у борбама и у својим увјерењима и као такви представљају велику безбједносну пријетњу за БиХ али и цијели Балкан, посебно, јер се један број њих вратио у БиХ, а други ће тек бити враћен, наводи се у документацији која је у посједу портала banjaluka.net.

Према наводима овог портала, у БиХ су испоручени са видним повредама од гелера, метака, али и са опекотинама, што управо показује да су учествовали или били у зонама сукоба.

Тим терористима, који су у претходном периоду боравили у у камповима и затворима у дијелу Сирије који контролишу курдске снаге са међународном коалицијом, у БиХ ће бити суђено због организовања терористичке групе, противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама и за тероризам.

Према бањалучког портала, у БиХ се вратило седам мушкараца, шест жена и 12 дјеце, а из документације безбједносних служби у БиХ видљиво је када су и гдје та лица отишла, гдје и у којој јединици су се борили, као и њихови лични подаци и фотографије.

- Од погледа на њихове фотографије стиче се утисак да су прави исламисти, са препознатљивом физиономијом лица - наводи портал banjaluka.net.

Међу њима су Јасмин Кесеровић, Сенад Касуповић, Хамза Лабиди, Миралем Бербић, Емир Алишић, Армен Џелко и Мухарем Дуњић.

Јасмин Кесеровић

Кесеровић, звани "Абу Мухамед ел Босни" и "Мухамед и Јапа", рођен је 16. јуна 1984. године у Завидовићима. У Сирију је отишао у јануару 2013. године са намјером да се бори на страни "Исламске државе", пише бањалучки портал.

Информације безбједносних агенција БиХ показују да је ријеч о веома радикалној особи која је на интернет порталима објављивала снимке на којима пријети и позива на убијања. За њим је била расписана црвена потјерница Интерпола.

Армен Џелко

Армен Џелко, звани "Абдулах рус", рођен је 24. априла 1990. године и живио је у сарајевској општини Хаџићи. У Сирију је отишао у фебруару 2013. године авионом из Сарајева преко Истанбула. Као припадник терористичке "Исламске државе" учествовао је у борбама у Сирији, а налазио се у јединици Бајре Икановића у околини Алепа.

Хамза Лабиди рођен је 12. септембра 1998. године у Завидовићима, гдје је и живио. У Сирију је отишао половином јуна 2016. године заједно са мајком Саџидом, гдје су се придружили још једном држављанину БиХ на страни "Исламске државе" Емиру Алишићу. И за Лабидијем је била расписана црвена потјерница Интерпола.

Миралем Бербић

Миралем Бербић, звани "Ибн Ибрахим", рођен је 30. децембра 1954. године у мјесту Пепелари, а живио је у Зеници. У Сирију је отишао крајем августа 2014. године летом из Сарајева, преко Истанбула.

Мухарем Дуњић

Мухарем Дуњић, рођен 30. јануара 1974. године у Јајцу, у Сирији је као припадник "Исламске државе" учествовао у борбама против снага Башара Ал Асада.

Сенад Касуповић

Сенад Касуповић, звани "Муатесим", рођен је 23. јануара 1980. године у Великој Кладуши. У Сирију је отишао половином јула 2013. године летом из Сарајева, преко Истанбула. Због учешћа на страни терористичке организације "Исламска држава" ухапшен је у априлу прошле године у Сирији заједно са Дуњићем, а потом је крајем године депортован у БиХ.

Емир Алишић

Емир Алишић, звани "Ебу Талха", рођен је 23. септембра 1970. године у Санском Мосту, а живио је у Завидовићима. У Сирију је отишао почетком августа 2013. године заједно са супругом и шесторо дјеце.

Тамо се прикључио борбама на страни "Исламске државе", у јединици којом су руководили држављани БиХ Горан Павловић и Рамо Пазара. И он је у априлу прошле године ухапшен у Сирији заједно са Касуповићем и Дуњићем.