latinica  ћирилица
09/02/2020 |  09:25 ⇒ 09:54 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Нема одговарајућих пројеката за ИПА фондове

У БиХ се на туризам у прошлој години потрошило само 20 одсто од предвиђених грант средстава из ИПА и других фондова, јер нема одговарајућих пројеката, а туризам је, као извозна грана, занемарен, изјавила је професор са Факултета за туризам и хотелијерство у Бањалуци Марија Кнежевић.
Унапређење туристичке понуде у Теслићу кроз традиционалне занате и домаће специјалитете - Фото: СРНА
Унапређење туристичке понуде у Теслићу кроз традиционалне занате и домаће специјалитетеФото: СРНА

Кнежевићева је истакла да је туризам генератор развоја Републике Српске и БиХ, али да туристичка услуга још није препозната као извозна грана.

- За разлику од земаља Европе, у Српској и БиХ туризам се не признаје као извозна грана. Код нас је извоз роба, а не услуга и то је престрашно. Да се признаје, туризам би био ослобођен ПДВ-а и добио би силне подстицаје, као и друге извозне гране - навела је Кнежевићева.

Она је навела да се статистички приказује само да је туриста спавао и платио боравишну таксу, а приход од туризма се не приказује нити остала потрошња госта док је боравио на одређеном подручју.

Кнежевићева је нагласила да је народ који насељава ове просторе у свијету препознатљив као гостољубив и да то туристи добро оцјењују, а то, сматра, треба удружити са нетакнутом природом и земљом у којој се и даље може произвести нешто лијепо и здраво.

Кнежевићева јуче је у Здравствено-туристичком центру "Бања Врућица" одржала предавање за полазнике пројекта "Унапређење туристичке понуде у Теслићу кроз традиционалне занате и домаће специјелитете".

Она је поздравила идеју што се прави туристичка понуда теслићког подручја, те нагласила како је туризам данас тематски, те да према томе треба направити и каталоге широке регије, јер што је више понуде, туриста ће на дестинацији остати дуже.

Кнежевићева је указала да локални произвођачи у Теслићу располажу са слабим производним капацитетима и количинима, који су довољни само за властите потребе.

Пројекат "Унапређење туристичке понуде у Теслићу кроз традиционалне занате и домаће специјалитете" организује Удружење агронома и туризмолога Републике Српске уз финансијску подршку Министарства трговине и туризма Српске.

Координатор пројекта Славен Јелић је навео да пројекат траје до краја марта, да се одвија у три фазе, да је по позиву за учешће у пројекту изабрано 20 апликаната са фокусом на домаћинства која се баве традиционалним занатима, производњом домаће хране и пића, те израдом сувенира.

Након семинара за полазнике се организује једна студијска посјета по локалним заједницама у Српској које су изабрани као примјери добре праксе, а затим и сама презентација производа у "Бања Врућици".

- Циљ нам је да по окончању пројекта представимо један комплетан домаћи туристички производ и формирамо туристичку руту Теслић - рекао је Јелић.

Звонко Томић производи ликере од воћа, а за проширење капацитета каже да му недостаје одговорајућу репроматеријал, те да ће му семинар помоћи да употпунити досадашње искуство.

Татјана Васић бави се израдом едукативних играчака од дрвета и уникатних поклона у склопу столарске радње коју води њен отац, а своје радове онлајн продајом пласира на тржиште БиХ, понекад и у иностранство.

Јеленко Марковић више од 30 година се бави ручно резбареним намјештајем од масивног дрвета, који су уникати и које је до сада, како је истакао, пласирао и на тржиште Хрватске и Њемачке.