X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/02/2020 |  10:55 ⇒ 15:27 | Извор: sputniknews.com

Званична Подгорица објавила: Свједочимо незапамћеном, интензивном нападу Србије

Све ово што се догађа у вези са Законом о слободи вјероисповијести прерасло је у политички обрачун са државом. Свједочимо незапамћеној, веома интензивној кампањи напада на Црну Гору од стране Србије са свих нивоа, тврди министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић.
Подгорица            (Фото: Fotolia/ Ddsign) -
Подгорица (Фото: Fotolia/ Ddsign)

Поручује да је упркос томе, Влада одлучна у намјери да неће толерисати ескалацију протеста и било коју врсту сукоба.

- Безбједносна ситуација у Црној Гори је стабилна. Надлежни ресори, а ту се прије свега мислим на Управу полиције и њене припаднике, свакодневно прате дешавања и учиниће све како би се сваки грађанин, без обзира на вјерску, националну или политичку припадност осјећао безбједно и своје дневне активности обављао несметано. Сходно томе, актуелна ситуација у земљи не захтијева ангажовање припадника Војске Црне Горе, која обавља своје редовне мирнодопске активности -казао је Бошковић у интервјуу за Побједу.

Додаје како са НАТО партнерима разговарају у континуитету о свим изазовима кад је Црна Гора у питању.

- Свједочимо незапамћеној, веома интензивној кампањи напада на Црну Гору од стране Србије са свих нивоа подржане радикалним елементима на политичкој и вјерској сцени Црне Горе и из тог разлога смо стручну тј. експертску подршку затражили од наших партнера, а са циљем јачања националних капацитета за препознавање и разумијевање пријетњи, а затим и за ефикасније суочавање и одвраћање истих. Од експерата из НАТО земаља, који су упознати са дешавањима у Црној Гори, као и са веома интензивном кампањом дезинформисања која се води против наше државе, добили смо веома корисне савјете и смјернице који ће нам помоћи у даљем јачању институционалних капацитета за суочавање са хибридним пријетњама, као и приликом израде потребног павног оквира у овој области. Том приликом експерти су позитивно оцијенили проактиван приступ који црногорска Влада има према овом питању и нагласили да Црна Гора као пуноправна и равноправна чланица Алијансе у сваком тренутку може рачунати на подршку земаља чланица НАТО-а, а у складу са темељним принципом солидарности на којем почива савезништво - додаје он.

Каже како је Влада одлучна у намјери да неће толерисати ескалацију протеста и било коју врсту сукоба.

- Све ово што сваког дана гледамо и што се догађа у вези са Заканом о слободи вјероисповијести прерасло је у политички обрачун са државом Црном Гором и њеним сувереним правом да самостално уређује унутрашња питања. Изгледа да и након 14 година од обнове независности свима морамо поновити како би било јасно да је Црна Гора независна држава свих грађана и чланица НАТО савеза. Опозиционим структурама мора бити јасно да је политичким надметањима мјесто у парламенту, а не на улицама. Влада поздравља сваки вид протеста који има за циљ легитиман, конструктиван и демократски вид исказивања ставова и мишљења зарад бољитка живота грађана. Када су у питању негативна превирања и притисци, црногорске институције већ су показале спремност да заштите црногорски уставно-правни поредак. У складу са актуелним тежњама Црне Горе ка Европској унији, а у свијетлу реализованих евроатлантских интеграција показали смо и свакодневно показујемо да су, не сукоби, него свијетла будућност оно чему тежимо, а држава Црна Гора и њене институције ће, као и до сада, осигурати мир унутар својих граница и несметано функционисање свих сегмената друштва - каже Бошковић за Побједу.