latinica  ћирилица
09/02/2020 |  10:55 ⇒ 15:27 | Аутор: sputniknews.com

Званична Подгорица објавила: Свједочимо незапамћеном, интензивном нападу Србије

Све ово што се догађа у вези са Законом о слободи вјероисповијести прерасло је у политички обрачун са државом. Свједочимо незапамћеној, веома интензивној кампањи напада на Црну Гору од стране Србије са свих нивоа, тврди министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић.

Поручује да је упркос томе, Влада одлучна у намјери да неће толерисати ескалацију протеста и било коју врсту сукоба.

- Безбједносна ситуација у Црној Гори је стабилна. Надлежни ресори, а ту се прије свега мислим на Управу полиције и њене припаднике, свакодневно прате дешавања и учиниће све како би се сваки грађанин, без обзира на вјерску, националну или политичку припадност осјећао безбједно и своје дневне активности обављао несметано. Сходно томе, актуелна ситуација у земљи не захтијева ангажовање припадника Војске Црне Горе, која обавља своје редовне мирнодопске активности -казао је Бошковић у интервјуу за Побједу.

Додаје како са НАТО партнерима разговарају у континуитету о свим изазовима кад је Црна Гора у питању.

- Свједочимо незапамћеној, веома интензивној кампањи напада на Црну Гору од стране Србије са свих нивоа подржане радикалним елементима на политичкој и вјерској сцени Црне Горе и из тог разлога смо стручну тј. експертску подршку затражили од наших партнера, а са циљем јачања националних капацитета за препознавање и разумијевање пријетњи, а затим и за ефикасније суочавање и одвраћање истих. Од експерата из НАТО земаља, који су упознати са дешавањима у Црној Гори, као и са веома интензивном кампањом дезинформисања која се води против наше државе, добили смо веома корисне савјете и смјернице који ће нам помоћи у даљем јачању институционалних капацитета за суочавање са хибридним пријетњама, као и приликом израде потребног павног оквира у овој области. Том приликом експерти су позитивно оцијенили проактиван приступ који црногорска Влада има према овом питању и нагласили да Црна Гора као пуноправна и равноправна чланица Алијансе у сваком тренутку може рачунати на подршку земаља чланица НАТО-а, а у складу са темељним принципом солидарности на којем почива савезништво - додаје он.

Каже како је Влада одлучна у намјери да неће толерисати ескалацију протеста и било коју врсту сукоба.

- Све ово што сваког дана гледамо и што се догађа у вези са Заканом о слободи вјероисповијести прерасло је у политички обрачун са државом Црном Гором и њеним сувереним правом да самостално уређује унутрашња питања. Изгледа да и након 14 година од обнове независности свима морамо поновити како би било јасно да је Црна Гора независна држава свих грађана и чланица НАТО савеза. Опозиционим структурама мора бити јасно да је политичким надметањима мјесто у парламенту, а не на улицама. Влада поздравља сваки вид протеста који има за циљ легитиман, конструктиван и демократски вид исказивања ставова и мишљења зарад бољитка живота грађана. Када су у питању негативна превирања и притисци, црногорске институције већ су показале спремност да заштите црногорски уставно-правни поредак. У складу са актуелним тежњама Црне Горе ка Европској унији, а у свијетлу реализованих евроатлантских интеграција показали смо и свакодневно показујемо да су, не сукоби, него свијетла будућност оно чему тежимо, а држава Црна Гора и њене институције ће, као и до сада, осигурати мир унутар својих граница и несметано функционисање свих сегмената друштва - каже Бошковић за Побједу.