latinica  ћирилица
09/02/2020 |  13:21 | Аутор: СРНА

Гашић: Бањски туризам потенцијал за развој

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић оцијенила је да се повећао број туриста који долазе у Српску, која има много простора за развој бањског туризма, јер много термалних извора није искориштено.
Сузана Гашић - Фото: СРНА
Сузана ГашићФото: СРНА

Гашићева је напоменула да прошле године регистровано више од 400.000 туриста и више од 970.000 ноћења, због чега је неопходно повећати смјештајне капацитете.

- Ту има доста простора и мораћемо радити заједнички на привлачењу инвеститора, како би били повећани туристички капацитети Српске - рекла је Гашићева у интервјуу Срни.

Према њеним ријечима, Српска има велики потенција за унапређење развоја бањског туризма и неопходно је да се подстакну људи, да се узму концесије на термалне изворе и да се ради на развоју.

- Лакташи су недавно проглашени туристичким мјестом, што значи да потенцијал постоји и саме локалне заједнице могу да развијају у смислу да потенцијалним инвеститорима понуде повољније услове и привуку и домаће и стране инвестиције. Постоје многа мјеста у која је потребно додатно улагање да би досегли ниво Бање Врућице, која је препозната на свјетском нивоу и постиже одличне резултате - нагласила је Гашићева.

Као позитиван примјер истакла је и град Требиње, које је, како је нагласила, препознало свој потенцијал и успјешно ради на развоју тиристичке понуде и
туристичких потенцијала.

Гашићева сматра да треба радити и на развоју сеоског туризма, те је напоменула да су многи видјели у томе корист, па им је и ресорно министарство на располагању.

Она је указала на значај сарадње туристичких организација на локалним нивоима, које треба да буду на располагању људима који желе да се баве овом дјелатношћу, а одлични резултати могу бити остварени у сарадњи са ресорним министарством.

Гашићева је за ову годину најавила је израду стратегије развоја туризма, јер постојећа истиче, као и низ активности које ће бити усмјерене на развој и промоцију домаћих производа, што је од великог значаја за укупну привреду Српске.

- Појачаћемо активности у том слислу и очекујемо и захтијевамо сарадњу локалних заједница које имају развијене стратегије. Радићемо на координацији свих захтјева локалних заједница да бисмо дошли до најбоље стратегије за развој туризма на нивоу Српске - рекла је Гашићева.

Она је додала да слиједи и наставак промоције туристичких потенцијала и привлачење страних инвеститора у овој области, која из године у годину биљежи раст.

Један од приоритета у овој години је, истакла је министар трговине и туризма, јесте и усвајање закона о посредовању у промету непокретности, како би ова област била регулисана на најбољи начин, прије свега због смањења сиве економије.

Она је подсјетила да је ресорно министарство у 2019. година имало бројне пројекте и активности који су спровођени током цијеле године, а као један од значајнијих је навела Закон о трговини.

- Усвојили смо значајније измјене, није било неких превеликих заокрета, али смо се трудили да усклађујемо законе са потребама друштва и скакодневног живота - рекла је Гашићева.

Објаснила је да су извршене измјене у области шпедитерских услуга, а односе се на побољшање квалитета услуга, затим уведена је изричита забрана продаје алкохолних пића, дувана и дуванских производа малољетним лицима.

Међу активностима на које се ставља акцентар, када је ријеч о ресору трговине, јесте кампања "Наше је боље", као и бројне конференције на којима се указивало на значај брендирања домаћих производа у смислу да сами произвођачи схвате шта то значи.

Гашићева је навела да су у том смислу забиљежени позитивни резултати и да су бројни привредници схватили значај брендирања, те је наставак тих активности најавила и у 2020. години.

- Приличан значај даје се и заштити потрошача и наша сарадња са удружењима потрошача је на високом нивоу. Постоје и одређена грант средства које Министарство издваја овим удружењима у смислу финансирања материјалних трошкова и пројеката за организовање овакве врсте сајмова, конференција и сличних дјелатности - рекла је Гашићева.

Као важан догађај у прошлој години, Гашићева је истакла сајам домаћих производа у Бијељини, чији је циљ био да посјетиоцима, медијима и широј јавности буде представљено чиме Српска располаже да би дали на значају домаћих производа.

Према њеним ријечима, заједно треба радити на развијању свијести шта подразумијева кориштење домаћих производа, развој привреде и запошљавање људи да би остали, а не напуштали ове просторе.

Говорећи о туризму, Гашићева је подсјетила на бројне конференције, промоције домаћих туристичких дестинација у сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске /ТОРС/, чије је учешће на разним сајмовима у региону и свијету подржало и ресорно министарство.

- Спот ТОРС-а освојио је прво мјесто на сајму туризма у Мадриду што је веома запажен резултат, јер смо примијећени и на свјетском нивоу. Спот садржи презентацију свих наших туристичких дестинација што доприноси и повећању броја страних туриста и промоцији наше туристичке понуде у свијету - оцијенила је Гашићева.

Она је навела да је једна од активности у прошлој години била и обука за туристичке водиче, која ће бити настављена, јер, како је истакла, Српска има велике туристичке потенцијале и треба да их представе образовани људи.