latinica  ћирилица
09/02/2020 |  14:15 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Обилне кише погодиле исток Аустралије (ФОТО/ВИДЕО)

Олујна киша и невријеме погодили су исток Аустралије, док је тропски циклон "Демијен" донекле ослабио на сјеверозападу земље.
Поплаве у Аустралији (фото: 9News - Lucy Lowe) -
Поплаве у Аустралији (фото: 9News - Lucy Lowe)

Метеоролошка агенција саопштила је данас да је у Новом Јужном Велсу пала велика количина кише, да је плима ненормално висока, као и да су се у многим дијеловима земље излиле ријеке након пљускова.

Метеоролози су данас рекли да су најобилније кише пале у Линдену, у западном дијелу Сиднеја, када је за два сата пало 112 милиметара кише.

Дуж обале на сјеверу пало је 250 милиметара кише за 24 сата, док је 150 милиметара пало у области Модрих планина.

Код обала Синдеја таласи су достизали висину од скоро 14 метара, а за већи број мјеста издато је упозорење за поплаве.

Најмање 80.000 кућа је без струје због олујног невремена, саопштиле су двије компаније за пружање комуналних услуга "Аусгрид" и "Ендевор енерџи".

Поплаве су однијеле неке путеве, јавила је аустралијска мрежа Еј-Би-Си, док је дио главног западног ауто-пута затворен неколико сати због обореног дрвећа.

Обилне кише помогле су ватрогасцима у гашењу пожара који су бјеснили мјесецима када је уништено 499.621 хектара земље, као и 312 кућа.

Нови Јужни Велс од септембра се борио са шумским пожарима, а у протекле двије године регион је погодила суша, подсјећа ДПА.

У међувремену, циклон "Демијен" ослабио је дуж сјеверне обале у региону Дампијер-Карата на категорију олује три.

Циклон је донио обилне кише и вјетар који је дувао брзином од 205 километара на час.