latinica  ћирилица
09/02/2020 |  14:37 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Вучић: Очекивано да Србија буде испред свих у региону (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је како је очекивано то што је амерички војни сајт Глобал фајер пауер ставио Србију по војној снази и капацитетима испред свих у региону.
Александар Вучић у касарни "Топчидер" (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић у касарни "Топчидер" (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Честитам министру и начелнику Генералштаба што су нас Американци ставили на 63. место по ватреној снази. Прошле године смо били на 70. мјесту - рекао је Вучић приликом ненајављене посјете припадницима 5. батаљона Војне полиције у касарни "Топчидер" у Београду.

      View this post on Instagram

"Zadovoljan sam što smo za kratko vreme, u poslednjih pet godina, mnogo toga uspeli da uradimo posle teških reformi. Radićemo na daljoj balističkoj zaštiti naših vojnika, uzimanju pancira, naše fabrike proizvode. Ključna stvar su plate, mislim da su generali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni, ali plate vojnika moramo da povećamo. Da bismo imali veći broj vojnika, to moramo da uradimo, to je stvar koja nam je važna. Imamo oružja više. Stanje je mnogo bolje, ali moramo još da radimo, da se ubrza izgradnja stanova za vojnike i verujem da ćemo biti još uspešniji. " - Predsednik Vučić obišao je kasarnu na Topčideru.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Feb 9, 2020 at 4:12am PST

Он је додао да је задовољан што је у Војсци Србије доста тога промијењено у посљедњих пет година.

- Задовољан сам што смо успјели доста тога да промијенимо, што људи имају по два-три пара чизама. Верујем да ћемо до Видовдана успјети да обезбиједимо да сваки војник има по четири пара чизама - рекао је Вучић.

Амерички војни сајт Глобал фајер пауер објавио је најновију ранг листу земаља по војној снази и капацитетима, по којој је Србија, у односу на прошлу годину, напредовала за 13 позиција и тренутно је на 65. мјесту међу укупно 138 земаља, колико је рангирано.

Остале земље региона ниже су рангиране од Србије - Хрватска на 69. мјесту, Сјеверна Македонија на 127. мјесту, Црна Гора на 123. и БиХ на 133. мјесту.

Земље су рангиране на основу више од 50 фактора који одређују "индекс моћи", односно категорија почев од војне моћи, броја становника и војника, преко финансија до логистичких способности, природних ресурса и географског положаја.