latinica  ћирилица
09/02/2020 |  17:00 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Кренуле литије према Никшићу, Пљевљима, Беранама и Мојковцу (ФОТО/ВИДЕО)

Десетине хиљада грађана Црне Горе и данас је у молитвеним литијама за очување светиња Српске православне цркве /СПЦ/ од антицрквеног и дискриминитарског Закона о слободи вјероисповјести, а подршка стиже и из градова у региону, као и цијелог свијета.
Црна Гора (фото:Sputnik/Небојша Поповоћ) -
Црна Гора (фото:Sputnik/Небојша Поповоћ)

Испред Манастира Светог Луке у Жупи окупили су се грађани и са монаштвом и свештенством кренули у литију до Храма Светог Василија Острошког у Никшићу.

На челу литије налази се барјак са битке на Крусима који је Петар Први Петровић Његош поклонио братству Чворовића.

Грађани Андријевице окупили су се у 13.30 часова испред Цркве Светог архангела Михаила одакле су кренули у литију до Мурине, а у Беранама је литија из центра града до Манастира Ђурђеви ступови кренула у 16.00 часова.

Из села Лепенац код Мојковца кренула је литија од Цркве Светог Прокопија до Храма Христовог Рождества у Мојковцу. На литији је око 300 грађана Лепенца, Прошћења и околних села.

Манастир Подластва данас је одредиште свих Грбљана из Будве, Тивта и Котора. Више стотина вјерника у литији од которске раскрснице кренуло је према Манастиру Подластва у Грбљу на молитвеном ходу дугом 15 километара, а литију предводе отац Гојко Перовић и Момчило Кривокапић.

На литији у Херцег Новом кренули су мјештани Јошице, код Каменара, а они крсним ходом иду ка Манастиру Савина удаљеном 15 километара.

Из мјеста Шула са границе са Републиком Српском кренули су вјерници на молебан за одбрану светиња у Пљевља.