latinica  ћирилица
09/02/2020 |  17:44 | Аутор: СРНА

Соколац: Нормализована ситуација након сњежног невремена

Ситуација на подручју општине Соколац нормализована је након великих сњежних падавина које су завијале ово подручје и блокирале села, а становништво оставиле без електроснабдијевања.
Соколац - снијег - Фото: СРНА
Соколац - снијегФото: СРНА

Посљедице су данас ријешене, механизација коју је ангажовала општина прочистила је 600 километара категорисаних и некатегорисаних путева, саопштено је из општине Соколац.

Машине за чишћење снијега стигле су до 95 насељених мјеста која се налазе на надморској висини од 870 до 1.400 метара. Снијег је овдје на појединим мјестима био и два метра висине.

Радници Електродистрибуције Пале током јучерашњег дана отклонили су кварове и ријешили проблем напајања електричном енергијом у мјесним заједницама у којима је то био проблем протеклих дана.

Од 200 трафостаница у квару је било 120, а на десетине километара електричних водова, због падавина и мећаве, било је ван функције.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је ситуација потпуно нормализована, да је механизација стигла до 12 мјесних заједница, а да су приоритет приликом чишћења дали мјестима у којима живе људи са здравственим потешкоћама, попут лица која свакодневно морају на дијализу.

- Приоритетно су прочишћени путеви до домаћинстава која отпремају млијеко, а исказана је потреба у једном броју села да буде прочишћен пут сеоском гробљу - додао је Бјелица.

Он је захвалио свим људима и институцијама који су допринијели да посљедице које је оставило невријеме у што краћем року буду ријешене.

Сњежно невријеме, праћено снажним вјетром, захватило је 5. фебруара општину Соколац. За мање од 24 часа пало је више од 100 центиметара снијега, а већи дио општине био је паралисан.