latinica  ћирилица
09/02/2020 |  19:39 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Без страха од поплава у Козарској Дубици

Пријетња од поплаве због угроженог насипа на ријеци Сави, слика је која се у Козарској Дубици више неће поновити.

У оквиру активности унапређења система одбране од поплава у Републици Српској, реализован је пројекат реконструкције савског насипа, за који је Влада Републике Српске издвојила милионска средства, док је из општинске касе издвојено на стотине хиљада марака.

Сава је 2018. године пријетила да поплави на хиљаде домаћинстава у Млинарици, надомак Козарске Дубице. Данас је слика другачија – савски насип реконструисан, опасности од поплава нема, а непроспаване ноћи за мјештане су прошлост.

Након радова, савски насип је на дијеловима гдје је реконструисан апсолутно сигуран у функцији заштите од поплава.

- У склопу реконструкције савског насипа на подручју Козарске Дубице, извршено је проширење насипа, санација клизишта на насипу на више локација, ојачавање трупа насипа, надвишење насипа, те реконструкција сервисних саобраћајница - саопштено је из Вода Српске.

За реконструкцију савског насипа општина Козарска Дубица уложила је 400.000 марака у пројектно-техничку документацију, док је Влада Републике Срспке уложила милионска средства за реконструкцију 11 километара насипа, посредством Јавне установе Воде Српске.

- У другој фази у склопу тога пројекта рађена је и приступна саобраћајница у дужини од 16 километара, тако да је укупна вриједност радова са пројектно-техничком документацијом заједно што су уложили општина Козарска Дубица и Воде Републике Српске око осам милиона марака - изјавио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

- Много пројеката који се тичу рјешавања ободних канала такозваних К1 и К2, уложено је преко два милиона марака у црпне станице које се налазе на подручју нашег града - изјавио је Рељић.

У циљу заштите од поплава у протеклом периоду, у оквиру бројних пројеката, за подручје Козарске Дубице Влада Републике Срспске издвојила је 15 милиона марака.