latinica  ћирилица
09/02/2020 |  19:48 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Ко ће купити Фабрику шећера из Бијељине?

На посљедњој сједници Скупштине повјерилаца, одлучено је да Оглас о продаји Фабрике шећера у Бијељини буде расписиван сваких 15 дана.

Посљедња лицитација пропала је, јер није било заинтересованих за куповину, по цијени од 9 милиона марака. У сваком наредном оглашавању, цијена ће бити за 500 хиљада мања, све до седам милиона марака.

Тринаеста лицитација Фабрике шећера у Бијељини није била успјешна, па ће већ за неколико дана бити понуђена за износ од 8,5 милиона марака. Стечајни управник Небојша Матић каже да су овакву одлуку донијели да би олакшали процедуру.

- Донесена је одлука да на сваких 15 до мјесец дана смањујемо цијену за 500.000 марака. То смо већ урадили, ово је сада трећи пут, било је 9,5 милиона, 9 милиона и 8,5 милиона. Лицитација је заказана за 17.фебруар - изјавио је Матић.

На овај начин ће се оглашавати продаја до износа од седам милиона. Предсједник одбора повјерилаца Шећеране Војислав Николић наглашава да су осим овог била још два приједлога о начину продаје Шећеране. Сматра да, као и у претходна два случаја, ни на наредној лицитацији неће бити заинтересованих.

- Ми сви мислимо да се нико неће појавити док се не дође до износа од седам милиона. То је логично, кад је већ објављено да је такав механизам продаје, зашто би се неко сад пријавио да то купи за осам, кад може за седам милиона - нагласио је Николић.

Представник већинског броја повјерилаца Фаик Мухић очекује продају Шећеране у наредна два мјесеца.

- За очекивати је да се у наредна два мјесеца изврши продаја имовине стечајног дужника. Тешко је сада рећи за који износ. То, наравно, овиси о интересовању који буду показали будући купци - поручио је Мухић.

До сада је било више заинтересованих домаћих и купаца из иностранства. Међу најконкретнијим су Горан Вајкић из Бањалуке који је нудио 6,9 милиона марака, те компанија Павгорд за пет милиона. Скупштина повјерилаца је одлучила да ће фабрика и даље бити продавана као технолошка цјелина, лицитирањем цјелокупне имовине.