latinica  ћирилица
09/02/2020 |  21:17 | Аутор: СРНА

Хришћани у већој опасности него икада

Хришћанска заједница на сјевероистоку Сирије у већој је опасности него икада, након што је ухваћена у унакрсну ватру између турских и курдских снага, јавља АФП.

У међувремену, ћелије спавачи "Исламске државе" активне су у региону и хришћанска мањина је једна од њених мета, а заједница живи у сталном страху од отмица и напада.

АФП подсјећа да су се хришћани нашли потпуно окружени сукобима, када је Турска покренула војну операцију "Мирно прољеће" 9. октобра прошле године.

Турске снаге и њихови савезници преузели су контролу над шачицом већински хришћанских села у долини Кабур.

За то вријеме, ћелије спавачи "Исламске државе" су реактивиране и нападају припаднике хришћанске мањине, које сматрају јеретицима присиљавајући америчке трупе да заузму положаје у селима.

Посљедице ове акције су биле катастрофалне, јер док су се међународни посматрачи надали повратку хришћана у регион, догодило се управо супротно.

У новом егзодусу хришћана многи су побјегли у Европу, САД или Аустралију, чак и ако је то значило остављање цјелокупне имовине за собом.

Многи који су одлучили да остану у Сирији и поред опасности и економске кризе узели су оружје у руке да осигурају своју безбједност, наводи АФП.

Више од 2.000 хришћана организовало се у милиције и спремни су да се боре против непријатеља било да је ријеч о Турцима или џихадистима.