latinica  ћирилица
10/02/2020 |  08:03 ⇒ 12:22 | Аутор: Независне

"Мањача као туристичко-рекреативни комплекс" у функцији од прољећа (ФОТО/ВИДЕО)

Туристичко-рекреативни комплекс на Мањачи од прољећа ће бити у функцији за грађане, госте и туристе који ће моћи уживати у природи, рекао је за "Независне" Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села.
Језеро Мањача - Фото: nezavisne novine
Језеро МањачаФото: nezavisne novine

Пројекат "Мањача као туристичко-рекреативни комплекс" резултат је сарадње Центра за развој пољопривреде и села са Туристичком организацијом града и Градском развојном агенцијом (ЦИДЕА).

Илић је истакао да су у овај пројекат већ укључена 23 партнера и то од удружења грађана, завичајних друштава на простору Змијања до градских власти и институција.

- Урађено је доста посла, а слиједи још. Након акције чишћења језера и околине, коју ћемо урадити на прољеће, а коју смо и прошле године радили, можемо рећи да је отворено за све - казао је Илић.

На платоу Мањаче планирана је изградња викенд-насеља, хотела, спортских терена и других пратећих објеката, с циљем да се тај простор искористи за развој цијеле регије. На том простору налазе се велико и мало језеро те неколико понорница, а оно обилује пропланцима и стазама.

Фото:seesrpska.com

- Изградили смо велику хладару која може да прими 200 људи, који могу да се смјесте овдје за дневни боравак. Од УНДП-а добили смо средства за изградњу још једне такве, а започели смо и изградњу треће, па ће ускоро на дневном нивоу ту моћи да борави 600 људи - појаснио је Илић.

Према његовим ријечима, најзначајнији циљеви пројекта су заштита природних ресурса и унапређење постојеће инфраструктуре.

- Завршили смо изградњу пецана и роштиља, а заједно са партнерима у овом послу разрадили смо неколико пројеката за које смо аплицирали Градској управи, Влади Српске и међународним организацијама - истакао је Илић.

Додао је да су од Владе Сррпске добили контејнере које планирају префабрикацијом претворити у бунгалове, односно смјештајне капацитете, како би гости могли боравити и по неколико дана.

- Ради се на пројекту ауто-кампа, једна од идеја је да "Каприоло" постави бицикле за брдску вожњу, а настала је и идеја да се направи један мали центар крај самог језера са неколико беацх барова - рекао је Илић.

Ирена Радојевић, директорка ТОБЛ-а, рекла је да је овај пројекат јединствен и иновативан те да очекује развој модерних туристичких капацитета на подручју Мањаче.

- Ово ће и те како побољшати и проширити туристичку понуду с обзиром на то да се Мањача налази свега 22 километра од центра града. Изванредна локација и излетиште не би само добро дошли гостима и туристима, него и грађанима који неће морати да иду на Златибор, Копаоник или Јахорину, него ће све то имати надомак својих кућа и града - рекла је Радојевићева.

Истакла је да ће им овај туристички комплекс пружити садржаје од адреналинског, авантуристичког и спортског до излетничког туризма и уживања у природи.