latinica  ћирилица
10/02/2020 |  08:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски министар цитирао Степинца

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман цитирао је Алојзија Степинца, кардинала хрватске католичке цркве у вријеме нацистичке Независне Државе Хрватске, и истакао да треба бити захвалан на људима као што је Степинац.
Гордан Грлић Радман (фото:HINA/ Edvard ŠUŠAK) -
Гордан Грлић Радман (фото:HINA/ Edvard ŠUŠAK)

Грлић Радман је то рекао на обиљежавању 50. годишњице хрватске католичке мисије у њемачком граду Кобленцу, а цитирао је говор Степинца у загребачкој катедрали у октобру 1942. године, пренијела је јуче Хина.

- Сваки народ и свака раса имају право на живот достојан човјека и на поступак достојан човјека. Сви они без разлике, били припадници циганске расе или које друге, били црнци или углађени Европејци, били омражени Јевреји или поносни аријци имају једнако право да говоре: Оче наш који јеси на небесима! А ако је Бог свима подијелио то право, која га људска власт може негирати? - поновио је хрватски министар Степинчеве ријечи.

Грлић Радман је рекао да је говор Степинца “импресивно свједочанство вјере из најмрачнијих дана 20. вијека и да зато треба бити захвалан на људима попут Степинца.

У саопштењу Министарства се наводи да је у суботу у Кобленцу откривена биста Степинца на тргу испред цркве Светог Фрање у том граду.

Процес канонизације Степинца чека свој епилог три године након завршетка рада Мјешовите комисије Хрватске бискупске конференције и Српске православне цркве, чији представници су се након низа сусрета једино сложили да се о Степинчевој историјској улози не слажу.

Мјешовита комисија СПЦ истакла је учешће Степинца у стварању фашистичке НДХ, о томе да је био обавијештен о систематском прогону, масовним убиствима и покатоличењу Срба.

Мјешовита комисија је 2016. и 2017. одржала шест сесија и анализирала све дијелове Степинчеве спорне биографије, а Србија је током тих сесија изнијела расположиве доказе о хрватском кардиналу, навела је Хина.