latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:14 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Рекорд у прикупљеним дозама крви Службе за трансфузијску медицину у Бијељини

Служба за трансфузијску медицину у Бијељини у прошлој години прикупила је 5.000 доза крви, што је рекорд од оснивања службе. Повећан је проценат добровољног давалаштва на више од 90 одсто, па осим бијељинске болнице ова служба доставља одређене количине крви и болници у Зворнику. Око 60 одсто произведених компоненти узетих јединица крви шаљу се у Клинички центар у Бањалуци, гдје је и најпотребнија.

Свакодневно од седам до четрнаест часова у Службу за трансфузијску медицину долазе добровољни даваоци крви.

Осим редовних, све више је и оних који су након вишегодишње паузе одлучили да поново дарују драгоцјену течност или су се тек уписали међу хуманисте.

Хуманост је одлика и многих породица које дарујући дио себе спасавају туђи живот и помажу оздрављењу пацијената.

- За вријеме рата сам први пута даривао крв ратним колегама и након њега сам наставио са том активношћу. Послије сам укључио сина и супругу, сада сви дарујемо и очекујем да и млађи син када постане пунољетан, крене са овом активношћу - каже Петар Малиновић.

Све више је и оних који пунољетство обиљеже даривањем крви и постану редовни даваоци, па бијељинска Служба годинама има сигурне залихе свих крвних група. Проценат добровољног давалаштва прошле године подигнут је на преко 90 одсто.

- Када узимамо добровољне даваоце крви ми осигуравамо основни постулат нашег рада, а то је да имамо сигурну крв и произведемо сигурне компоненте у смислу преноса трансмисионих болести, а други постулат је да добровољним количинама крви можемо остварити резерве о којим причамо - наводи Снежана Гегић, начелница Службе за трансфузијску медицину у Бијељини.

Узимање крви и организовање акција ради се плански, јер је рок трајања узете јединице крви између 35 и 42 дана.

Прошле године добили су и апарат за аутоматско одређивање крвних група давалаца.

Сваки давалац по закону има два слободна дана и ослобођен је партиципације здравствених услуга.

Ако је даривао крв мање од десет пута не плаћа партиципацију годину дана од посљедњег даривања, а онај ко је дао крв више од десет пута ослобођен је доживотно.