latinica  ћирилица
10/02/2020 |  11:46 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Не смијемо дозволити фалсификовање историје (ВИДЕО)

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко поручио је данас да се, у години у којој се обиљежава 75 година од побједе у Другом свјетском рату, морају удвостручити и утростручити напори против ревизије историје.
Александар Боцан-Харченко - Фото: Novosti.rs
Александар Боцан-ХарченкоФото: Novosti.rs

- У овој години имамо осјећај повећане одговорности, прије свега јер увијек има пуно задатака овдје у Србији, пуно планова развоја наше билатералне сарадње, али ове године је 75. годишњица велике побједе у Другом свјетском рату и морамо удвостручити и утростручити напоре с циљем спречавања фалсификовања историје и чувања сјећања на погинуле - рекао је Боцан-Харченко, који је поводом Дана дипломатије Русије одао почаст и положио вијенац на гроб руског дипломате Николаја Хартвига.

Боцан-Харченко је истакао да Русија и Србија имају у вези с тим "заједничке напоре и планове заједничких акција", преноси Спутњик.

Николај Хартвиг, коме је одата почаст, сматра се једним од најзначајнијих руских дипломата на Балкану почетком 20. вијека.

Он је одиграо велику улогу у формирању балканског савеза против Турске, који је донио слободу балканским народима послије вишевјековног ропства под турском царевином.