latinica  ћирилица
10/02/2020 |  14:32 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Вишковић: Дио мјера пронаталитетне политике већ уграђен у економску

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бијељини да Српска има демографски савјет који је израдио систем мјера пронаталитетне политике, а да је дио тих мјера већ уграђен у економску политику и буџет Републике.
Вишковић у Бијељини - Фото: РТРС
Вишковић у БијељиниФото: РТРС

- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић формирала је демографски савјет, стручно тијело које је израдио програм мјера пронаталитетне политике. Република Српска их има и неке од њих већ су уграђене у економску политику и буџет, што ћемо сигурно радити и у наредном периоду - рекао је Вишковић.

Он је рекао да су у току разговори са ресорним министарством о увођењу дјечијег додатка за сву дјецу, без обзира на ред рађања, а гдје оба родитеља у збиру имају мање од двије просјечне плате у Републици Српској.

- Преко ресорног министарства за пољопривреду смо увели дјечији додатак за ону дјецу која се рађају на селу, увели смо од ове године бесплатне уџбенике за одличне ученике, дјецу из вишечланих породица, побједнике републичких такмичења... -  рекао је Вишковић.

Премијер Српске је, говорећи о овим мјерама, напоменуо да је новим законом о високом образовању уведено да сви студенти који уписују годину за годином и редовно студирају имају бесплатно школовање.

- Радићемо на том пољу и у наредном периоду, све у складу са пуњењем буџета и буџетом - рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.