latinica  ћирилица
10/02/2020 |  14:40 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Дрљача: Коначно се институције БиХ баве проблемом радиоактивног отпада

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача очекује да ће сутрашњи састанак у Сарајеву, који је заказао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац у вези са одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори, на граници БиХ, допринијети да се направи стратегија у ком правцу иде БиХ у спречавању ове намјере.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Он каже да је важно да се институције БиХ коначно баве овим питањем.

Дрљача је рекао Срни да је важно и то што ће састанку присуствовати начелници седам општина у сливу ријеке Уне из Републике Српске и Федерације БиХ, ресорни министри и представници Зеленог клуба.

- Чињеница је да на основу међународних конвенција чије су потписнице БиХ и Хрватска имамо пуно право да учествујемо и да одлучујемо о стварима које се нас тичу, прекограничном утицају. Најважнији документ је Еспо конвенција, која набраја више од 100 активности у које се укључују сусједне државе - додао је Дрљача.

Он каже да Хрватска ни у једном контакту не даје праве информације о својим намјерама, нити уважава примједбе из БиХ.

- За рјешавање овог проблема треба да узмемо примјере из праксе јер ово није јединствен случај. Треба да се држимо механизама који су се користили у оваквим ситуацијама - навео је Дрљача.

Он је нагласио да је ријеч о озбиљном проблему који се, нажалост, користи у политичким калкулацијама.

- Протеклих година нико у заједничким институцијама није ни поменуо овај проблем и све активности биле су углавном сведене на противљење општине Нови Град и ресорног министарства Републике Српске. Сад имамо велику и значајну подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, о овој теми се говори у парламенту БиХ и Савјету министара - рекао је Дрљача.

Он истиче да је рјешавање овог проблема од пресудног значаја за становнике у сливу ријеке Уне и није добро да се користи за политичке калкулације.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.