latinica  ћирилица
10/02/2020 |  15:59 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Чуркин - јединствени дипломата који је дао допринос опстанку Српске

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов положио је данас вијенац на спомен-обиљежје руском дипломати Виталију Чуркину у Источном Сарајеву, а поводом руског празника "Дан дипломата", који се обиљежава 10. фебруара.

Иванцов је истакао да се оквиру обиљежавања "Дана дипломата" говори о улози Русије у савременом свијету.

Указујући на улогу спољне политике у заштити интереса земље, Иванцов је нагласио да је савремена политика Русије усмјерена ка изградњи мира и стабилиности, те тежи ка разоружавању и смиривању тензија у читавом свијету.

- Други разлог због којег смо се окупили јесте да се присјетимо Чуркина који је био јединствени дипломата са службом у различитим земљама. Чуркинови задаци били су исти какве и данас има Руска Федерација, а то је залагање за мир и безбједност као и за интересе народа земаља у којима је службовао - рекао је Иванцов.

Руски амбасадор је захвалио предсједнику Удружења "Источна алтернатива" Војину Павловићу, администрацији српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, властима Републике Српске и руководству Града Источног Сарајева на доприносу за подизање споменика Чуркину.

Павловић је указао на чињеницу да је Чуркин био дипломата који је у име Руске Федерације дао допринос опстанку Републике Српске јер је онемогућио да 8. јула 2015. године буде донесена резолуција УН о геноциду у Сребреници који је предложила Велика Британија.

- Храбар чин Виталија Чуркина спасио је Републику Српску од прогона, биолошког и географског нестанка. Да је 8. јула донесена резолуција питање је да ли би данас било мира на овим просторима и да ли би Република Српска постојала - рекао је Павловић.

Он је најавио да ће удружење "Источна алтернатива" у наредном периоду покренути иницијативу у институцијама Републике Српске, али и у Сребреници и Братунцу, да буде донесна одлука да се 8. јули, дан када је стављен вето на резолуцију, прогласи нерадним даном и празником у Српској.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић истакао је да су у постратном периоду били бројни политички насртаји на Републику Српску међу којима је и покушај усвајања резолуције УН коју су предлагали Британци о геноциду у Сребреници.

- Чуркин је тада изјавио да се приједлогом такве резолуције у Савјету безбједности УН не доприноси миру у БиХ - додао је Вучетић.

Указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије установљен је празник Дан дипломата.

На Дан дипломата запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.