latinica  ћирилица
10/02/2020 |  17:48 ⇒ 25/02/2020 | 12:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Надлежне службе да провјеравају робу из Кине

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је спољнотрговинско пословање БиХ са Кином изузетно значајно, али и да ће домаће надлежне службе провјеравати сву робу која се увози из Кине јер је најважније здравље грађана у овој земљи.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је, коментаришући спољнотрговински однос БиХ и Кине, коју је захватила епидемија вируса корона, рекао новинарима да је ријеч о веома значајном спољнотрговинском партнеру, који много улаже у БиХ.

Истичући да ће бити сачињена анализа, Кошарац је навео да БиХ увози из Кине рибу, рибље производе, морске плодове и храну за кућне љубимце, те да су из епидемиолошких служби информисани да је дуг период транспорта тих производа и да они не могу имати ефекте на здравље становништва.

- Пратићемо анализе. Изузетно је битно да се настави спољнотрговински промет са Кином, чије је тржиште за БиХ веома значајно и да се омогуће кинеске инвестиције из компанија различитих сектора - додао је Кошарац.

Што се тиче здравствене заштите, како је рекао Кошарац, надлежне агенције ће морати да раде у складу са стандардима и да провјеравају сву робу која се увози из Кине јер је најважније здравље грађана у овој земљи.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба изјавио је данас новинарима да Канцеларија прати ситуацију у вези са вирусом корона и да за сада нема показатеља да су потребне додатне мјере.

- Чињеница је да још ни Свјетска здравствена организација није начисто, видите да се свако мало појави нека нова информација ко би могао бити преносник, углавном, пратимо ситуацију и све ћемо урадити да не дође до уноса у нашу земљу - додао је Калаба.

Говорећи о афричкој куги свиња, која се недавно појавила и у Србији, Калаба је рекао да Канцеларија доноси у складу са европским препорукама упутства о забрани живих животиња и производа од животињског поријекла ако се појави нека болест.

- Из Србије се сада може увозити сва роба животињског поријекла, односно производи од свиња који су обрађени на најмање 80 степени Целзијусових и конзерве. Ми ћемо ту забрану држати до момента док не будемо сигурни да нећемо унијети болест у земљу - додао је он.

Према његовим ријечима, Канцеларија за ветеринарство БиХ процјењује ризике стално и доноси нове одлуке у вези с тим.