latinica  ћирилица
10/02/2020 |  19:39 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Заштитити домаћу производњу

Од укупне потрошње на тржишту, домаћи узгајивачи стоке покривају тек 30 одсто.

О лошем пласману домаћих производа на тржиште годинама се говори, као и о моделима заштите домаће производње. Ускоро би требало да буду донесене мјере заштите, закључак је низа састанака министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца са пољопривредним произвођачима.

Домаћи произвођачи су угрожени, немају једнаке услове као њихове колеге у земљама окружења и Европске уније, пријети им нелојална конкуренција. То су главни закључци састанка министра спољне трговине и економских односа БиХ са представницима Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске.

- Наравно ту највише кривим досадашњи систем рада, јер је омогућено разним лобистима да увозе све и свашта и тако угрожавају нас - рекао је Мишо Маљичић, предсједник Скупштине Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске.

Да стање мора да се мијења став је и министра спољне трговине и економских односа БиХ.

Када је ријеч о домаћем тржишту, каже, о мјерама ће већ наредих дана разговарати са ресорним министрима у Српској и Федерацији БиХ. Простор за заштиту домаће производње види и у извозу.

- Једно од таквих јесте тржиште Европске уније, Кине и Руске Федерације. Радује ме чињеница да је Министарство пољопривреде данас попунило упитник и доставило за извоз црвеног меса у Европску унију и да ће у току сутрашњег дана доствити за Кину. Апелујем на федералну структуру да то урадимо заједно - навео је Кошарац.

О заштити пољопривредне производње разговарано је и у Градишци, гдје произвођачи имају проблем пласмана производа.

- 4.000 утовљених јунади на простору града и то је велики проблем уз 40 хиљада товљеника, перадарску производњу и производњу млијека - истакао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Унапређења пласмана воћа, млијека, црвеног и бијелог меса као и могућности отварања слободних економских зона на подручју Градишке, централне су теме разговора министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошараца, током посјете овој локалној заједници и обиласка новог царинског терминала.

- Има садржаје који задовољавају све услове који су потребни да би се живе животиње и производи од животиња адекватно прегледали - навео је Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ.

- Са градоначелником сам разговарао и о потреби, с озбиром на то да је ово важан геостратешки простор, да отворимо причу о отварању слободних економских зона - истакао је Кошарац.

Најављено је улагање и у опремање Граничне ветеринарске службе према свим стандардима Европске уније, што би значило максималну опремљеност највећег граничног прелаза у БиХ.