latinica  ћирилица
10/02/2020 |  20:19 ⇒ 25/02/2020 | 12:09 | Аутор: sputniknews.com

Кинески стручњаци потврдили: Руски систем за откривање вируса короне ефикасан

Кинески стручњаци тестирали су руске системе за откривање вируса короне новог типа и потврдили су њихову ефикасност, саопштила је директорка руске службе Роспотребнадзор, Ана Попова.
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy) -
Илустрација (Фото: Sputnik/Sergei Veniavskiy)

Према ријечима Попове, руски систем за откривање вируса чува се на температури од четири степена изнад нуле, док друге системе треба чувати на температурама од 20 степени испод нуле.

- Могућност једноставније и лакше употребе нашег система пружа му неоспорне предности - нагласила је Попова.

Она је додала да засад нема договора о томе да Пекинг преда руским научницима живи сој вируса 2019-нЦоВ, али да ће то питање ускоро бити ријешено.

Раније је саопштено да су руски научници израдили средства за рану дијагнозу новог вируса у року од недјељу дана од појаве информација о генетичким посљедицама вируса.

Инструменти за дијагностику су засновани на широко раширеним методама које омогућавају да се открију појединачне копије вируса и да се добију резултати у року од два до четири сата.

За дијагнозу болести довољно је да се узме брис човјека.

Кинеске власти су 31. децембра обавијестиле Свјетску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном дијелу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести - то је вирус корона.

До данас је од овог вируса умрло 908 особа, а потврђено 40.100 случајева заражених.