latinica  ћирилица
10/02/2020 |  20:55 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Митрополија: За скрнављење гробнице династије Петровић крив министар културе

За скрнављење гробнице династије Петровић Његош крив је министар културе Црне Горе Александар Богдановић и нека за свој немар не оптужује Цркву, поручили су из Митрополије црногорско-приморске.
Гробница династије Петровић (Фото: mitropolija.com) -
Гробница династије Петровић (Фото: mitropolija.com)

Из Митрополије подсјећају да је министар Богдановић извадио из архива затворену причу о девастацији гробних мјеста династије Петровић Његош, и то у сврху беспризорне кампање против Митроплије.

- На овај начин скрнави се трострука светиња - покојници, име династије Петровића и истина - саопштено је из Митрополије.

Из Митрополије додају да је Богдановић опет сакрио од јавности чињеницу да је Завод за заштиту споменика културе, којем је надређен, надлежан за рестаурацију гробнице на Дворском гробљу.

- Из ове проистиче сљедећа чињеница: све што није било како треба са поменутом гробницом /поломљени надгробни крстови, запуштена унутрашњост, испуцала фасада/ директна је одговорност ресорног министарства и Завода, а не Цркве - напомињу из Митрополије.

У саопштењу се подсјећа да је управа Цетињског манастира 2008. године покушала да уреди, очигледно запуштено гробље, али да је то спријечио Завод и његови инспекцијски органи.

- Завод конзервира Дворско гробље, а Заводом газдује министар Богдановић. Сви ломови и веће девастације на том мјесту датирају још од Другог свјетског рата - појаснили су из Митрополије.

Из Митрополије напомињу да се Дворско гробље Петровић Његош налази изван Цетињског манастира, те да је манастирска управа закључавала капију гробља како би спријечила улаз и скрнављење гробница.

Из Митрополије наводе да су монаси разбацане остатке гробница успјели да саберу на једно мјесто, како не би биле расуте.

- Они се старају, колико је то у њиховој моћи, да гробље буде уредно и чисто. Гробље је временом постало мета непријемјереног понашања појединаца, и на општу срамоту - својеврсно сметлиште - додају из Митрополије.

- Над гробљем Петровића, као спомеником који се налази изван манастирских зидина, бригу о хигијени треба да води држава, али не тако што ће инспекцијом спријечити Митрополију да га уреди и заштити, него што ће поменуто гробље надзирати - чешће од једном у 50 година - поручују из Митрополије са Цетиња.