latinica  ћирилица
11/02/2020 |  07:23 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Састанак о одлагалишту за радиоактивни отпад на Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац организује данас у Сарајеву радни састанак у вези са најавом Хрватске да ће градити одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на локалитету Трговска гора.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Састанку ће, осим Кошарца, присуствовати министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо, посланици парламентарне групе Зелени клуб Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, замјеници директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић и Емир Диздаревић.

Очекује се присуство и начелника општина Нови Град Мирослава Дрљаче, Крупе на Уни Младена Кљајића, Костајнице Драге Бундала, Босанске Крупе Армина Халитовића, те начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица Даријана Бабића, најављено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Почетак састанка, који ће бити одржан у сједишту Министарства од 12.00 часова, отворен је за сниматеље и фотографе, а конференција за новинаре планирана је након завршетка састанка.

Голићева ће прије овог састанка, у 11.30 часова у хотелу "Европа" присуствовати представљању Система прогнозирања и упозоравања на појаву поплава у сливу ријеке Саве за Врбас, Уну и Сану, као и потписивању Протокола између надлежних агенција, а изјаве за медије су планиране на почетку догађаја.

Ријеч је о систему који је један од најважнијих алата управљања поплавним ризиком у смислу правовремене реакције на надолазећи поплавни догађај, најављено је из ресорног министарства.

Развијен је у оквиру Пројекта "Интегрисање климатских промјена у циљу смањења ризика од поплава у сливу Врбаса", који спроводи УНДП, а финансира Глобални фонд за животну средину, те у сарадњи са Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, ентитетским министарствима надлежним за управљање водама и 14 општина у сливу ријеке Врбас.