latinica  ћирилица
11/02/2020 |  07:38 ⇒ 08:02 | Аутор: sputniknews.com

Трамп: Ако не потпишемо споразум, направићу најјаче нуклеарно оружје на свијету

У случају да се са Русијом не потпише никакав споразум о контроли наоружања, САД ће створити "најмоћније" нуклеарно оружје у свијету, изјавио је амерички предсједник Доналд Трамп.
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek) - Фото: Тwitter
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek)Фото: Тwitter

- Тренутно, Русија и Кина желе истовремено да са нама преговарају како бисмо зауставили безумно трошење милијарди и милијарди долара на нуклеарно оружје. Међутим, док не будемо имали такав споразум једино што могу да учиним јесте да створим најмоћније нуклеарне снаге на свијету - истакао је.

Нешто раније је Трамп изјавио да Вашингтон поседује "супербрзе ракете" за супротстављање Русији.

Према његовим ријечима, Америци су неопходне "супербрзе ракете", јер Москва већ посједује такво наоружање. Истакао је и да је руска страна могла да добије информације о одговарајућим технологијама од претходног америчког руководства.

Подсјетимо, Споразум о неширењу нуклеарног наоружања (СТАРТ-3) истиче већ 5. фебруара 2021. године. Иако још увијек нема конкретног договора о томе кад би преговори могли да почну, савјетник предсједника САД за националну безбиједност Роберт O'Брајан најавио је да би Вашингтон могао да то учини "ускоро".