latinica  ћирилица
11/02/2020 |  07:41 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Калиновику

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

На рочишту одржаном 28. јануара, бивши командант Четврте корпусне артиљеријске групе Есад Моро изјавио је да су циљеви били бројчано означени тако да не зна шта су гађали и ко их је одређивао.

Он је навео да је наређење за дејствовање по циљевима српске војске добијао из команде Истуреног командног мјеста у Оџацима у рејону Бјелимића.

- Наређење за гађање одређеног циља са једним или два пројектила, које сам добијао жичаном везом, преносио сам командиру одјељења, након чега би артиљеријска посада дејствовала. Након тога су ме извјештавали о извршеном задатку -  рекао је Моро.

Он је додао да је Дрековић два пута одржао састанак у Бјелимићима са командантима јединица и њиховим замјеницима, када га је и он информисао о стању у својој артиљеријској јединици и количини граната којом су располагали.