latinica  ћирилица
11/02/2020 |  08:47 ⇒ 25/02/2020 | 12:09 | Аутор: Б92

Евакуисан небодер у Хонг Конгу: Откривен нов начин преноса вируса короне?

Власти у Хонгконгу евакуисале су становнике 35 домаћинстава који дијеле одвод, због сумње да се овим путем шири вирус корона.

Права драма у понедјељак се одиграла у Хонгконгу. Тамо су власти наредиле евакуацију једне стамбене зграде након што је потврђено да су два становника те зграде заражена вирусом короне.

Заражени су мушкарац и жена, наводно у шездесетим годинама. Како пише Саут Чајна морнинг пост, а преноси Јутарњи лист, заражена жена (62) је живјела у стану тачно испод стана мушкарца, а ти станови имају заједнички одвод.

Тај је податак одмах изазвао аларм код власти које сада истражују могућност да се вирус преноси и ваздухом. Због тога су одмах евакуисали становнике 35 других станова који дијеле тај одводни систем те их подвргли медицинском надзору.

Засад је познато да је заражена жена прва обољела од вируса короне - почела је да кашље 3. фебруара, потом три пута отишла код љекара у наредна четири дана, а затим се 9. фебруара пријавила у болницу Принцес Маргарет. Одмах је стављена у изоловано одјељење и у стабилном је стању.

Истовремено, власти су лоцирале чланове њене породице који су такође стављени у карантин и подвргнути тестирању на вирус, а упућен је позив и таксисти који је жену возио у болницу да се јави на преглед.

Професор микробиологије на Универзитету у Хонгконгу Јуен Квок рекао је да одводна цијев у купатилу није добро затворена и да је могла да пренесе вирус, присутан у фекалијама и то преко вентилације.

- Када особа укључи вентилатор у купатилу, ваздух из канализације може да уђе у тоалет преко цијеви за вентилацију - рекао је Квок.