latinica  ћирилица
11/02/2020 |  09:30 ⇒ 11:36 | Аутор: klix.ba

Нијемци блокирају рачун Будве

Због дуга њемачкој компанији WTE Отпадне воде, суд је донио рјешење о присилној наплати осам милиона евра од општине Будва и затражио од црногорске Централне банке да одмах блокира градски рачун.
Будва (Фото: cdm.me) -
Будва (Фото: cdm.me)

Дође ли до наплате, познато црногорско љетовалиште могло би да се нађе у озбиљним финансијским проблемима, без новца за плате запосленима и за улагање.

Суд је прихватио доказе компаније, 15 фактура које су од почетка марта 2017. до јуна 2018. достављене локалној управи на име уговорених обавеза за рад и одржавање постројења за обраду отпадних вода у бечићком насељу Вјештице.

Из кабинета градоначелника Будве Марка Царевића подгоричким Вијестима речено је да провјеравају да ли су овјераване фактуре које су мјесечно пристизале од 9. марта 2017. до 11. јуна 2018. године, односно да ли их је локална управа прихватила.

Ако о томе постоји траг у локалној администрацији, њемачко-аустријски концерн WTE/EVN наплатиће још осам милиона евра након што је уочи Нове године од државе Црне Горе, активирањем гаранција, наплатио 29,3 милиона евра.

У том случају, Будва би се могла да се нађе у озбиљним финансијским проблемима, јер би практично била потпуно испражњена општинска благајна, објашњавају Вијести. Не би било новца за исплату плата запосленима, а блокиран би био и инвестициони циклус који је започела садашња локална власт.

Царевић је недавно у писму државном, полицијском и тужилачком врху, навео да WТЕ и њени продуценти, домаћи и страни, чине константне и енормне притиске да у читавом послу дословно изнуде 100 милиона евра, као у најгорим сценаријима "мафијашке изнуде".