latinica  ћирилица
11/02/2020 |  09:51 | Аутор: СРНА

Позив за априлске награде отворен до 17. фебруара

Јавни позив за достављање иницијатива за додјелу награда и признања поводом 22. априла - Дана града Бањалука отворен је до 17. фебруара, саопштено је из Градске управе.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Иницијативе је потребно доставити Скупштини града - Комисији за избор и именовања, награде и признања.

Поводом Дан града - 22. априла, Бањалука сваке године додјељује награде и признања заслужним појединцима, предузећима, установама и другим субјектима.

Одлуком о наградама и признањима установљене су градске награде и признања - и то "Кључ града" с повељом "Почасни грађанин града Бањалуке", као посебан вид признања за дјела и рад од општег значаја у свим областима стваралаштва, "Златни грб града" за изузетан допринос у развоју града, његовање односа с другим градовима, за постигнуте врхунске резултате и успјехе у области привреде, науке, културе, умјетности и спорта.

Награде и признања су и плакете града за изузетна остварења у области образовања, науке, културе, умјетности, спорта, физичке културе, као и за изузетна хумана дјела и испољену храброст те награда града младима као посебан вид признања за значајна остварења у свим областима живота, а уз новчану награду додјељује се и диплома.

Награде и признања могу се додјељивати појединцима, предузећима, установама и другим субјектима. Иницијативе морају бити образложене и са биографијом за физичка лица, односно референцама за правна лица, као и разлозима који су утицали на подношење иницијативе.

Прослављени спортиста Абас Арсланагић и књижевник и преводилац Коља Мићевић прошлогодишњи су добитници највећег градског признања - Кључ града са "Повељом почасни грађанин града Бањалука".

Добитници титуле 2018. године били су тадашњи премијер Жељка Цвијановић и Горан Талић, директор Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", прослављени српски тенисер Новак ђоковић добитник је највећег признања града Бањалука 2015. године, док је 2014. гоидине та титула припала тадашњем амбасадору Руске Федерације у БиХ Александру Боцан-Харченку.

Велики човјек, хуманиста, радник и пријатељ Републике Српске Арие Ливне добио је "Кључ града“ 2012. године, а 2009. године Небојша Радмановић, тадашњи члан Предсједништва БиХ, док је 2008. ту титулу понио тадашњи премијер Милорад Додик.

Постхумно 2005. године почасним грађанином Бањалуке проглашен је Светислав Тиса Милосављевић, бан Врбаске бановине у Краљевини СХС, док је кључ града са повељом "Почасни грађанин града Бањалуке" 2004. године, хуманитарном раднику из Дислакена у Њемачкој Маријани Шомерс.

Признање града "Кључ града" с повељом "Почасни грађанин града Бањалуке" 2006, 2007, 2010, 2011, 2013, 2016. и 2017. године није додијељено никоме.