latinica  ћирилица
11/02/2020 |  10:03 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

ТЕ Гацко у добром стању, неопходно улагање у рудник

Термоелектрана Гацко у добром је погонском стању и може радити у пуном капацитету наредних година, показују прелиминарни резултати анализа еминентних стручњака, саопштено је данас из Електропривреде Републике Српске.
ТЕ "Гацко" - Фото: РТРС
ТЕ "Гацко"Фото: РТРС

Резултатати анализа и препоруке за улагања у Рудник и Термоелектрану Гацко били су тема састанка Управе Електропривреде Републике Српске и РиТЕ Гацко, представника Надзорног одбора, Одбора за ревизију и Синдиката РиТЕ одржаног у Гацку.

- Закључено је да је неопходно радити на рјешавању проблема емисије штетних гасова и ситних честица у складу са директивама и донијети петогодишњи акциони план инвестиција у рудник - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су у наредном периоду предвиђена знатна улагања у постројење за пречишћавање угља, набавку нове механизације, као и измјештање корита ријеке Мушнице које угрожава рудник.

Усаглашен је став да је неопходно вршити рационализацију свих трошкова у предузећу.

Управа предузећа Електропривреда Републике Српске је на овим задацима дала пуну подршку управи РиТЕ "Гацко".

На састанку је било ријечи и о осталим актуелним питањима у вези са откривком и производњом.

ТЕ Гацко остварила је у јануару производњу електричне енергије од 165.588 мегават-часова или 114,2 одсто у односу на планираних 145.000 мегават-часова по Електроенергетском билансу Електропривреде Републике Српске за ову годину.

Почеле су и припреме за редован годишњи ремонт у 2020. који је планиран крајем априла и трајаће 30 дана.

Тренутне залихе угља на депонији ТЕ износе око 100.000 тона, а мазута 250 тона.