latinica  ћирилица
11/02/2020 |  11:13 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Врховац: Хашку архиву депоновати у Републички центар

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац позвао је институције Републике Српске, српске представнике у заједничким институцијама БиХ и невладине организације да се максимално ангажују како би хашка архива која припада Српској била допремљена у Бањалуку.
Драган Врховац -
Драган Врховац

- Посебно је важно да се Републици Српској врати сва хашка архива која је насилно или на други начин изузета из институција, општина и градова Републике Српске и да се она депонује у Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица - рекао је Врховац Срни.

Врховац сматра да хашка архива има ослобађајућих елемената и да би посебно била од користи за Србе који су бесправно осуђени на дугогодишње казне затвора у Хашком трибуналу и Суду БиХ за наводно почињене ратне злочине.

- Потпуно је апсурдно и нелогично да се име генерала Војске Републике Српске Миломира Савчића у Хашком триубуналу нигдје не помиње за Сребреницу, али је упркос томе Тужилаштво БиХ недавно против њега подигло оптужницу - истакао је Врховац.

Он је подсјетио да је Савез ратних војних инвалида Републике Српске посљедњих годину дана упозоравао на овакав могући сценарио јер је имао информацију да ће хашка архива бити депонована из Хага у Сарајево, али не и у Бањалуку.

Академик Ненад Кецмановић изјавио је раније да ће, према званичним информацијама Хашког трибунала које су прошле незапажено у медијима, хашка архива бити повјерена Сарајеву.