latinica  ћирилица
11/02/2020 |  11:55 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Колико су у Српској безбједни пружни прелази? (ФОТО)

Све су чешће несреће на пругама Жељезница Српске. Нажалост све је више и несавјесних возача који пругу прелазе чак и у најопаснијим ситуацијама - када је спуштена рампа.

Ломе и дижу бранике, игноришу и уништавају свјетлосну, звучну и другу сигнализацију.

То је дио бахатости несавјесних возача који прелазе преко пруга Жељезница Српске.

Врхунац бахатости је када упркос спуштеној рампи и видљивој свјетлосној сигнализацији пређу пругу доводећи у опасност свој, али и живот других.

Није ово једини случај. Да су овакви поступци веома опасни сви знају. Често заврше и трагично јер машиновођа кад уочи возило на прузи не може да спријечи трагедију.

- Зауставни пут је 700 метара дужине, изузев на дијелу пруге од Бихаћа до Блатне, Босанска Отока - Добој, Шамац - Добој -Маглај и Зворник Нови - Живинице, гдје је 1.000 метара, а обично буде прекасно кад машиновођа примијети да се возило не зауставља испред путног прелаза - каже Миломирка Вукојевић, контролор сектора унутрашње контроле у Жељезницама Републике Српске.

Пружни прелази (Фото: РТРС)

У Жељезницама Српске кажу да на пругама, од укупно 248 путних прелаза нема ниједног необезбијеђеног.

Неки од прометнијих покривени су и видео надзором. Учесталији је и надзор полиције, а и казне нису занемариве.

- На пружним прелазима гдје постоје уређаји за затварање саобраћаја, уколико се то не поштује од стране возача, новчана казна је 100 КМ, један казнени бод и заштитна мјера управљања 30 дана. Уколико се проузрокује саобраћајна незгода на таквом прелазу новчана казна је од 300 до 1.000 КМ, један казнени бод и заштитна мјера до три мјесеца забране управљања моторним возилом - рекао је Предраг Лазић, командир Полицијске станице Добој.

Упркос мјерама надлежних на путним прелазима преко пруга Жељезница Републике Српске прошле године забиљежено је 45 ванредних догађаја.

- У 33 случаја дошло је до оштећења или лома браника и 12 случајева на путним прелазима осигураним троуглима прегледности и саобраћајним знацима на путу гдје је ванредни догађај имао за посљедицу смртно лице - додаје Вукојевићева.

Пружни прелази (Фото: РТРС)

У прва два мјесеца ове године, угашен је један живот. Подизање нивоа безбједности на путним прелазима стални је задатак у Жељезницама Републике Српске.

За то су потребна огромна средства јер један путни прелаз са већим нивоом осигурања кошта од 120 до 200.000 евра.

Потребна је и већа саобраћајна култура возача, јер ко не пази на себе, како може да заштити друге.