latinica  ћирилица
11/02/2020 |  12:04 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Како безбједно користити интернет?

Како безбједно користити интернет и друштвене мреже, била је тема предавања које су полицијски стручњаци из ове области одржали ученицима приједорске средње Пољопривредно-прехрамбене школе.

Ученици су упозорени на опасности, али и упознати с начинима заштите и безбједног коришћења друштвених мрежа.

У данашњем времену готово да не постоји средњошколац који нема профил на некој од друштвених мрежа. Самим тим, многи од њих суочени су с опасношћу да буду жртва неког од облика електронског насиља.

Ученици приједорске Пољопривредно-прехрамбене школе су, кажу, свјесни предности, али и опасности које су собом носи коришћење друштвених мрежа.

Предавачи су ученике упознали са најучесталијим негативностима на друштвеним мрежама попут хаковања, односно крађе профила, разних превара и вршњачког насиља - како их препознати и како реаговати у том случају, односно, кога обавијестити, на који начин и у којем року.

- Опште правило је - оно што не желиш да други теби раде на друштвеним мрежама, немој ни ти њима нада радиш. Друго правило односи се на бонтон. Дакле, оно што родитељи савјетују дјецу о општем бонтону на улици, исто важи и на друштвеним мрежама - каже Александар Миладиновић, Полицијска академија Бањалука.

Предавање о овој теми одржано је и за ученике Средњошколског центра "Ђуро Радмановић" и Гимназије "Петар Кочић" у Новом Граду.