latinica  ћирилица
11/02/2020 |  12:19 | Аутор: СРНА

Санадер поново одбацио кривицу у случају "Фими медија"

Бивши предсједник Владе Хрватске и ХДЗ-а Иво Санадер данас је поново одбацио кривицу у случају "Фими медија" у оквиру којег су због извлачења новца из државних институција и предузећа оптужени и његова бивша странка, те дио руководства ХДЗ-а из Санадеровог мандата.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

- Нисам крив, врло одлучно одбијам све наводе из оптужнице која се темељи на конструкцијама - рекао је Санадер у загребачком Жупанијском суду.

Кривицу је одбацио износећи одбрану у случају који је прије 10 година покренут као прва и најпознатија у низу Санадерових корупцијских афера, а због једне од њих тренутно издржава шестогодишњу затворску казну, преносе хрватски медији.

Санадер у суд није доведен из затвора "Реметинец" гдје издржава затворску казну у случају "Планинска", него из болнице "Сестара милосрдница" гдје је хоспитализован од петка, 7. фебруара.

Санадер се судском вијећу пожалио да има велике болове у кичми, те да не може дуго сједити.

Из љекарског налаза који је приложио произлази да треба избјегавати дуже ходање и сједење, па је Санадер замолио да сваких двадесетак минута буде направљена пауза.

Поновљено суђење за извлачење око 70 милиона куна из државних институција и предузећа путем маркетиншке агенције "Фими медија" у случају који је постао синоним корупције у хрватској политици формално је почело изнова крајем јануара.

Сви оптужени, међу којима је ХДЗ као странка у чији је црни фонд наводно ишао дио новца који је извлачило тадашње страначко руководство, поново су одбацили кривицу.

На првом суђењу 2013. године су неправоснажно осуђени, али је пресуду 2015. гпдине укинуо Врховни суд.

Поновљено суђење које је почело 2016. године прекинуто је половином 2018. због болести власника агенције "Фими медија" Невенке Јурак. Она је у међувремену преминула.

Санадер од почетка поступка одбацује кривицу и тврди да је жртва политичког поступка који су покренули његова насљедница Јадранка Косор и тадашњи главни државни тужилац Младен Бајић.

Осим Санадера, који је раније у овом случају неправоснажно добио девет година затвора, те странке кажњене са пет милиона куна, на оптуженичкој клупи су и некадашњи страначки благајници Младен Баришић и Бранка Павошевић, те бивши портпарол Санадерове Владе и странке Ратко Мачек.

Санадер је у децембру прошле године неправоснажно осуђен за примање мита од мађарске нафтне компаније МОЛ приликом преузимања хрватске Ине, а 2018. године за профитерску провизију од аустријске Хипо банке.

Неправоснажно је ослобођен оптужби за продају јефтиније струје "Хрватске електропривреде" фирми "Диоки".