latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:04 ⇒ 13:24 | Аутор: dnevni avaz

Које факултете из БиХ Њемачка не признаје? (ФОТО)

На интернет страници Anabin објављен је списак средњих школа и факултета из БиХ, на којем је означено које дипломе Њемачка признаје.
Диплома - Фото: илустрација
ДипломаФото: илустрација

Ознака H+ значи да су Нијемци признали одређени факултет или школу, док H- означава да грађани из БиХ с тим завршеним факултетом или школом и не покушавају да аплицирају за посао у Њемачкој. Постоји и ознака H+/-, што значи да, можда, вриједи покушати, пише Аваз.

Фото: Аваз

Адвокат Касим Рашидовић, који живи и ради у Њемачкој, наглашава да признавање факултета не значи и аутоматско признавање дипломе.

Он појашњава да бх. грађани морају да знају да ни у Њемачкој није сјајно, те да постоји низ проблема на које морају обратити пажњу уколико се одлуче на тај корак.

- Треба да буду свјесни да Нијемци о свему воде рачуна и да баш све провјере. Не смију се заслијепити цифром коју виде у уговору. Највише се тражи медицинско особље и занатлије свих врста. Овај нови закон од 1. марта важи за цијели свијет, па и о томе треба водити рачуна - рекао је Рашидовић.

Ко је "у минусу"?

Ако је поред имена школе или факултета H-, Рашидовић препоручује да се и не покушава аплицирати за посао у Њемачкој с дипломом те образовне установе.

Фото: Аваз

На примјер, минус су зарадили Виша пословна школа у Тузли, Средња школа за спољну трговину, Полицијска академија у Сарајеву...