latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:35 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Подршка измјени изборног законодавства у БиХ

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је данас да ова странка подржава измјену изборног законодавства и додао да би прије локалних избора требало именовати и нове чланове Централне изборне комисије БиХ.

- Оно што може да се уради по овом питању је у наредна два до три мјесеца, а све иза тога је касно. Потребне су мале, неопходне измјене за велики успјех, а велике измјене као што су задирање у Устав БиХ јесу губљење времена - рекао је Шаровић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је навео да је, што се СДС-а тиче, ријеч о четири до пет питања за која се може обезбиједити довољна парламентарна већина, са свим условима који су неопходни да се на прољеће добију измјене и допуне изборног законодавства, како би у једној мјери вратиле повјерење грађана БиХ у изборни процес.

- Ријеч је о измјенама за које су и неке друге партије дале позитивно мишљење, а то је припадање мандата странци, а не појединцу, одредбе које се односе на електронски надзор и скенирање гласача и потпуна реформа гласања у одсуству, односно путем поште - истакао је предсједник СДС-а, те додао да су све ове одредбе, у досадашњем закону, биле одлична платформа за изборну корупцију у БиХ.

Он је навео да би се нека нова фаза измјене изборног законодавства могла радити након локалних избора, те додао да би прије локалних избора требало именовати нове чланове Централне изборне комисије БиХ јер, како је рекао, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ може то да уради.

Када је ријеч о могућим коалицијама СДС-а са другим странкама за локалне изборе, Шаровић је рекао да у овом мјесецу неће доћи до потписивања било каквих споразума са политичким странкама, ни на републичком нивоу као општи договор, а неће сада бити ни договора у локалним срединама.

- О томе ће Предсједништво СДС-а да донесе одлуку у наредних неколико дана, о чему ће јавност бити обавијештена - истакао је предсједник ове странке, те додао да партнери СДС-а могу да буду само оне партије које у основи дијеле и политику СДС-а.

Према његовим ријечима, изузетак је Сребреница, гдје ће се настојати да српске странке из Републике Српске постигну договор и предложе заједничког кандидата.

Говорећи о документу Програм реформи БиХ, Шаровић је рекао да ће СДС кренути врло брзо у сакупљање потписа како би била сазвана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би се расправљало о овом акту.

Шаровић је рекао да ће посланици СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на свакој сједници тражити да се расправља о овом документу.

Коментаришући пресуду Уставног суда везану за пољопривредно земљиште, Шаровић је истакао да оно што је на територији Републике Српске треба да припада Српској, те да о томе треба расправљати на сједници Народне скупштине Републике Српске.