latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:41 ⇒ 25/02/2020 | 12:08 | Аутор: СРНА

Предузећа из Српске у проблемима због вируса короне

Привреда Републике Српске суочила се са првим негативним ефектима појаве вируса короне јер домаћа предузећа остају без компоненти које добијају из Кине због чега су угрожени њихови уговори са компанијама из ЕУ.
Индустрија - Фото: РТРС
ИндустријаФото: РТРС

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић изјавио је Срни да су поједине домаће фирме, које директно послују са кинеским компанијама, дошле у незавидну ситуацију да су њихови партнери у Кини затворили фабрике и у овом мјесецу не могу очекивати испоруку компоненти које користе.

- Наше фирме од кинеских компанија купују компоненте, дорађују их и потом испоручују, најчешће за стране партнере. Сада су дошле у незавидну ситуацију да су њихови партнери у Кини, иако се не налазе у непосредној близини области Вухана, одлуком тамошњих власти суочени са затварањем фабрика и у овом мјесецу не могу очекивати испоруку компоненти - нагласио је Благојевић.

Према његовим ријечима, то може довести до директног угрожавања уговора које фирме из Републике Српске имају са страним партнерима, који су углавном из земаља ЕУ.

- Управо због тога наше фирме могу доћи у незгодну ситуацију да не могу да испоштују оно на шта су се обавезале уговорима. То постаје потенцијална пријетња и може довести до угрожавања уговора које наше фирме имају са иностраним партнерима. Нажалост, на то не можемо да утичемо - рекао је Благојевић.

Благојевић је додао да су највише угрожена предузећа из сектора металске, електро и индустрије пластике.

Кинески предсједник Си Ђинпинг упозорио је званичнике да су претјерали са напорима за спречавање ширења вируса короне и да угрожавају привреду.

Привредни раст Кине је најспорији у протекле скоро три деценије и све указује на то да кинеско руководство жели да успостави равнотежу и да заштити економију, али и да спријечи ширење обољења од којег је умрло више од 1.000 људи, а заражено више од 40.000.