latinica  ћирилица
11/02/2020 |  13:46 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Брчко: Од 153 чланице само једна остварила статус жртве ратне тортуре

У Републици Српској до сада је 206 жена остварило статус жртве ратне тортуре, али је евидентно да постоји проблем у дистрикту Брчко гдје је, од 153 регистроване чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске, само једна остварила тај статус, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.
Састанак-Бањалука - Фото: СРНА
Састанак-БањалукаФото: СРНА

Након састанка у Бањалуци са представницама Удружења жена жртава рата Републике Српске, Милуновић је рекао новинарима да ће разговарати са представницима дистрикта Брчко о проналажењу рјешења које ће омогућити свима који су страдали да остваре своја права и одговарајући статус.

Он је истакао да је Удружење жена жртава рата Републике Српске и његово руководство дало немјерљив допринос доношењу Закона о заштити жртава ратне тортуре, како би се свијету показало да су и Срби на овим просторима били погођени страшним страдањима у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Он је подсјетио да ресорно министарство има дугогодишњу сарадњу са овим удружењем путем које је реализовано неколико пројеката, а један од највећих је рад на доношењу Закона о заштити жртава ратне тортуре.

- Ступањем на снагу овог закона 2016. године имали смо одређене проблеме у његовој имплементацији у појединим локалним заједницама у Републици Српској. Министарство је зато организовало два семинара и едукације за запослене у општинским и градским органима управе из области борачко-инвалидске заштите и то је дало одређене резултате. У Републици Српској тренутно постоје појединачни случајеви у неколико општина које треба ријешити - рекао је Милуновић.

Он је додао да ресорно министарство сваке године финансијски подржава рад и пројектне активности Удружења жена жртава рата Републике Српске које је добило статус удружења од јавног интереса за Српску.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је новинарима да је од 153 чланице удружења у Регионалном одбору у дистрикту Брчко само једна жена остварила статус и права која јој припадају.

- Министар Милуновић је обећао да ће разговарати са надлежнима у дистрикту Брчко и тражити начин да српске жртве које припадају нашем удружењу остваре своја права путем законске регулативе у Брчком - навела је Рајилићева.

Она је истакла да је задовољна примјеном Закона о заштити жртава ратне тортуре у осталим одборима Удружења у Републици Српској, истичући да је више од 95 одсто чланица Удружења остварило статус и права.

- Остало је да се ријеши још неколико захтјева који се односе на дјецу која су заједно са мајкама била у логорима и то посебно на подручју Посавине, Шамца и Бијељине - појаснила је Рајилићева.

Коментаришући чињеницу да је Савјет министара, на захтјев СДА, поново са дневног реда скинуо Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина, она је рекла да не постоји начин да Срби тој политичкој странци угоде.

- Ништа ново нам нису рекли из СДА. Сваки дан Срби могу очекивати нови напад. Шта год да Срби предложе и што би било од користи за опстанак БиХ и Републике Српске, СДА ће радити контра, јер на сваки начин траже да се све српско одбије - ваљало то или не. СДА на све начине тражи да се ријеши Срба, али ми то нећемо дозволити - поручила је Рајилићева.